Catalunya vacunarà de la grip els menors de cinc anys a partir del 2023, tal com ha avançat aquest divendres Catalunya Ràdio i han confirmat tant l'ACN com Efe. És així com el Departament de Salut incorporarà la vacuna al calendari d'aquest grup d'edat i es començarà a administrar a partir de la campanya 2023-2024. Fins al moment, aquesta mena d'infants es vacunaven si tenien alguna mena de risc de salut. Entre els adults, també s'inocula la vacuna a persones considerades de risc i a la població general major de seixanta anys. De fet, aquest dilluns va començar la vacunació simultània de grip i covid-19 als majors de 60 anys.

💉 Vacuna de la grip 2022 a Catalunya: qui es pot vacunar, com demanar cita, efectes secundaris...

Aquesta decisió l'havien de prendre totes les autonomies, ja que la mesura segueix les directrius de la Comissió de Salut Pública (que depèn del Ministeri de Sanitat). I és que la comissió va aprovar aquest dijous l'ampliació del calendari de vacunació infantil per incloure a tot Espanya la vacuna de la grip entre els sis mesos i els cinc anys en la campanya 2023-2024, així com la universal del virus del papil·loma humà (VPH) per a nens de deu anys a partir de l'any vinent. En aquest sentit, Catalunya ja té incorporada aquesta vacuna per a nois i la injecta als alumnes de sisè de primària (11-12 anys). Fa anys que ja es vacuna del VPH a les noies d'aquesta edat.

La vacuna de la grip i el nou conseller

La vacunació de la grip per menors de cinc anys és una de les primeres decisions que s'han pres sota el mandat del nou conseller de Salut, Manuel Balcells. Des que va arribar al càrrec fa deu dies, el departament que ara dirigeix Balcells ha engegat la campanya de vacunació de la grip 2022, i ha anunciat que tots els CAPs tindran fisioterapeuta el 2023. Quedi clar que és difícil dibuixar la línia entre el que ha fet el nou conseller i el que ja havia deixat fet el seu predecessor, Josep Maria Argimon.

Un cop es va conèixer que Balcells substituiria Argimon, els professionals de la salut van fer la carta als reis i van advertir que "no hi ha temps a perdre". Els sindicats Metges de Catalunya i Infermeres de Catalunya van exigir-li "començar a resoldre la crisi de professionals que pateix el sistema", a més de reclamar-li que situï entre les seves prioritats la millora "immediata" de les condicions laborals i retributives del personal facultatiu perquè "cal prendre mesures per recuperar la capacitat de retenció i atracció de talent mèdic a la sanitat pública". "No hi ha temps a perdre amb la finalitat d'evitar un conflicte i l'inici de mobilitzacions", han avisat, tot recordant que els professionals mèdics estan "esgotats, farts i amb un grau de malestar molt elevat".