Les primeres exigències al nou conseller de Salut, Manel Balcells, no han trigat a arribar. Un dia després que el Govern anunciés el seu nomenament, els sindicats Metges de Catalunya i Infermeres de Catalunya han posat feina sobre la taula del nou conseller per tal de "començar a resoldre la crisi de professionals que pateix el sistema". El sindicat de metges ha reclamat, en un comunicat, que Balcells situï entre les seves prioritats la millora "immediata" de les condicions laborals i retributives del personal facultatiu perquè "cal prendre mesures per recuperar la capacitat de retenció i atracció de talent mèdic cap a la sanitat pública". "No hi ha temps a perdre per tal d'evitar un conflicte i l'inici de mobilitzacions", han advertit els sanitaris. De fet, també han avisat que els professionals mèdics estan "esgotats, farts i amb un grau de malestar molt elevat".

És per això que el sindicat ha demanat mesures concretes i eficaces, i amb la màxima dotació pressupostària. Segons Metges de Catalunya, els tres grans problemes de la sanitat són la sobrecàrrega assistencial, la precarietat laboral i retributiva, així com la falta de facultatius. El sindicat ha apuntat que la finestra oberta amb la negociació per les condicions de treball del personal sanitari és una "oportunitat d'or" perquè Salut pacti les millores que reclamen els professionals. A més a més, l'organització ha instat el nou conseller a buscar solucions al problema que es generarà amb la jubilació prevista de més de 3.000 facultatius entre aquest any i el 2026. Davant d'aquesta situació, Metges de Catalunya ha demanat que la conselleria s'impliqui en la planificació de les necessitats de personal mèdic i la seva distribució pel territori.

Les infermeres reclamen "curar" el sistema sanitari

El sindicat d'Infermeres de Catalunya s'ha sumat a les demandes per tal de "curar el sistema sanitari" i ha exigit al nou conseller de Salut que, per fer-ho, "tingui realment en compte a les infermeres i els infermers". "Li demanem que no perdi temps i comenci a treballar de forma urgent per millorar les condicions laborals, econòmiques i professionals de les infermeres del sistema sanitari català", ha apuntat en un comunicat. Segons el sindicat, és urgent que Balcells afronti "la perillosa manca d'infermeres i les precàries condicions laborals" que tenen, així com "la desigualtat que existeix en les condicions laborals dels diferents proveïdors de salut". En aquest sentit, Infermeres de Catalunya ha proposat al nou conseller treballar "conjuntament" per fer els canvis necessaris al sistema de salut i aconseguir una reestructuració que "aprofiti i potenciï les competències i capacitats dels professionals". 

El Col·legi de Metges se suma a les peticions

Per la seva part, el president del Col·legi de Metges de Barcelona i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha demanat al nou conseller "consolidar recursos, afrontar la crisi sociodemogràfica de professionals i encarar la transformació del sistema de salut". En una piulada, Padrós ha donat la benvinguda a Balcells i ha assegurat que el seu “tarannà i trajectòria l'avalen” com a nou responsable de Salut. “Ens calen grans consensos, nosaltres hi serem”, ha dit. Padrós també ha agraït la feina feta per Josep Maria Argimon en un dels moments “més complexos i difícils de la història”.