El calendari de vacunació de Catalunya inclou a partir d'ara el vaccí contra l'herpes zòster per a les persones de 65 i 80 anys. Salut va incloure el març aquesta vacuna per protegir persones en grup de risc i ara ho fa per a la gent gran, començant per aquestes dues cohorts d'edat. S'han adquirit 130.000 dosis per un import de prop de 17,6 milions d'euros. Una altra de les novetats del calendari és la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) en nois, ja que fins ara es posava només a les noies. S'han comprat 67.000 dosis per vacunar els nois de 6è de primària (11-12 anys), per 3,1 milions d'euros.

El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s'estima que entre el 85 i el 90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Fins ara, el calendari de vacunacions només recomanava la vacunació contra el VPH en noies als 11-12 anys i en persones amb afeccions de risc. És per això que el 19 d'abril es va presentar la proposta de vacunació també per als nous al Consell Assessor de Vacunacions a Catalunya. "Amb aquesta mesura es garanteix l'equitat independentment del sexe i la seva protecció davant la infecció dels genotips de VPH inclosos en les vacunes", ha remarcat el Departament.

Les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra nou dels més de cent tipus de VPH existents, alhora que representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals. La vacunació en noies d'entre 11 i 12 anys va començar a implementar-se el curs 2007-2008 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d'entre 16 i 19 anys, una dècada després. És a dir, que la vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb una reducció d'entre el 4 i el 6% de les berrugues genials i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. 

Evitar dolor i patiment

D'altra banda, la vacuna contra l'herpes zòster, que s'administrarà a persones d'entre 65 i 80 anys, té com a objectiu principal evitar el dolor i patiment que causa aquesta infecció en les persones grans. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquesta vacuna "cara" s'ha demostrat que és molt efectiva. En el mateix sentit s'ha expressat el conseller Josep Maria Argimon que ha apuntat que "el cost és molt menor que el benefici que genera". L'herpes zòster, més conegut com la "serpentària", és una infecció viral de gran prevalença provocada pel mateix virus de la varicel·la, que afecta especialment a persones grans. A més, el risc augmenta amb l'edat, arribant fins al 50 % en els majors de 85 anys, i certs grups de risc i les seves complicacions poden ocasionar discapacitat o condicionar de forma important la qualitat de vida de qui la pateix.