Més novetats. Catalunya també vacunarà els nens de sisè de primària contra el papil·loma humà, com ja fa amb les nenes. És a dir, el Departament de Salut inclourà la vacunació contra el virus (VPH) en nois d'11 a 12 anys en el calendari de vacunacions del pròxim curs escolar 2022-2023. La mateixa institució ha destacat aquest dilluns en un comunicat que es tracta d'una mesura "pionera a l'estat espanyol", inspirada per "la voluntat de garantir la protecció enfront de la infecció del VPH tant en nois com en nois i, per tant, per garantir l'equitat entre ambdós sexes". Així doncs, Catalunya ha iniciat el procés de compra de vacunes contra el VPH (nonavalents) per incorporar la vacunació en nois. Una compra que serà de 175.000 dosis, unes 70.000 per a nois, amb una inversió total d'uns 8,2 milions d'euros.

Salut ha recordat que el VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s'estima que entre el 85 i el 90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Fins ara, el calendari de vacunacions només recomanava la vacunació contra el VPH en noies als 11-12 anys i en persones amb afeccions de risc. És per això que el 19 d'abril es va presentar la proposta de vacunació també per als nous al Consell Assessor de Vacunacions a Catalunya. "Amb aquesta mesura es garanteix l'equitat independentment del sexe i la seva protecció davant la infecció dels genotips de VPH inclosos en les vacunes", ha remarcat el Departament.

La protecció contra el papil·loma humà

Les vacunes administradores a Catalunya protegeixen contra nou dels més de cent tipus de VPH existents, alhora que representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals. La vacunació en noies d'entre 11 i 12 anys va començar a implementar-se el curs 2007-2008 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d'entre 16 i 19 anys, una dècada després. És a dir, que la vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb una reducció d'entre el 4 i el 6% de les berrugues genials i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. "És per això que la inclusió de la vacuna en nois compleix criteris d'equitat i igualtat en conferir la protecció directa", ha explicat Salut. Recordem que a Catalunya, el percentatge de noies que es van vacunar el curs 2020-2021 va ser del 86%.

En aquest context, el Departament ha emfasitzat el fet que "Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives". El primer calendari vacunal es va fer a començaments del 1980, quan es donava protecció contra set malalties. Des de llavors, s'ha anat actualitzant periòdicament fins a les setze actuals. A l'inici d'aquest 2022 es va incloure la vacunació contra el meningococ B en infants. Tot i això, les vacunes a Catalunya no són obligatòries, però Salut insisteix en el fet que "és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar-ne les malalties o les seves complicacions". Les incloses al calendari vacunal s'administren gratuïtament als centres vacunals, de manera que s'administren més de 3,2 milions de vacunes en al voltant d'1.500.000 persones en quasi mil centres vacunals, evitant més de 33.000 casos de malaltia a l'any (tot, en un any no pandèmic). "Ara, es fa un pas més", diu Salut, incloent-hi la vacunació contra el VPH en nois a la mateixa edat que les noies, com s'ha fet en altres països europeus com Àustria, Alemanya, Bèlgica, Croàcia, França, Irlanda, Israel, Itàlia, Liechtenstein, Noruega, Regne Unit, República Txeca, Sèrbia, Suècia i Suïssa.