El Departament de Salut ha anunciat que tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Catalunya tindran fisioterapeuta l'any 2023. Ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha explicat que a finals d'aquest 2022 ja hi haurà 30 centres amb aquest servei i que el "desplegament" continuarà al llarg del pròxim any 2023 fins a assolir l'objectiu que tots els centres de Catalunya tinguin almenys un fisioterapeuta. 

Balcells, en la seva primera visita institucional, ha subratllat que un dels seus propòsits és posar l'atenció primària “al lloc on toca”, recordant que és un “eix vertebrador” del sistema. Ha declarat que vol que l'atenció primària sigui "més resolutiva i més capacitant" i davant l'esgotament dels professionals sanitaris després de la pandèmia, ha promès treballar amb “voluntat i fermesa” per abordar la situació des d’un punt de vista multidisciplinari.

En aquest sentit, ha volgut destacar la incorporació de nous perfils professionals a la xarxa com és el cas dels nutricionistes, dietistes, higienistes dentals i ara, també, els fisioterapeutes, com a “referents de benestar emocional”. “Una de les patologies més freqüents i amb més llista d’espera són precisament aquestes”, ha recordat, afegint que no tot es pot resoldre al CAP, però sí una bona part. 

La incorporació dels fisioterapeutes s'avaluarà per veure'n els resultats, però Balcells confia que serà una bona mesura per millorar la qualitat de vida de la gent.

Els fisioterapeutes celebren la mesura

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha celebrat l'anunci del conseller de Salut i en un comunicat ha recordat que es tracta d'una "demanda històrica" que feia molt de temps que demanaven. En aquest sentit, ha demanat que es compleixi el "compromís anunciat" per Salut, que asseguren que contribuirà "decisivament" a la millora de la salut de la població. 

Amb tot, els fisioterapeutes segueixen reclamant fer possible l'accés directe a fisioteràpia a l'atenció primària per reduir llistes d'espera en patologies d'alta prevalença i baixa complexitat com ara lumbàlgies.