El fundador de Podemos, Pablo Iglesias, "no sabia res" de la proposta Sumar que ha llançat la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz. En declaracions a la SER ha insistit que en el projecte hi participi tot l'espai d'Unidas Podemos, "amb una confluència àmplia on es respecti tothom". "Les formacions ara han de valorar com fer el procés de confluència", ha afegit, prevenint contra el risc que Sumar fos una aposta personalista. Iglesias ha mesurat molt les seves paraules per evitar entrar en un enfrontament amb Díaz, i ha matisat que en general li sembla bé el que ha proposat. "He de ser prudent", ha admès.

L'exvicepresident espanyol ha reconegut que ell va proposar Yolanda Díaz com a relleu, en unes converses en les quals també van participar Irene Montero i Ione Belarra, i ha afegit que es van tancar de forma molt ràpida. Això és conegut que va provocar malestar en Podemos, perquè Díaz no forma part d'aquesta organització sinó del PCE. Iglesias no ha amagat que es podrien haver celebrat unes primàries per escollir el relleu amb un acord ampli, però ha justificat que no es fes d'aquesta manera més oberta perquè els partits "estan plens d'idiotes que mesuren la seva vanitat explicant coses als periodistes". L'exvicepresident s'ha mostrat molt decebut en aquest sentit, i ha carregat durament contra els càrrecs d'Unidas Podemos "que surten de copes amb periodistes". "Dels periodistes no te'n pots refiar, mentre prens les copes, ells treballen. I això no pot ser. Un candidat d'Unidas Podemos ha de ser un monjo i més encara avui dia, que no saps si algú et grava", ha explicat molt dolgut. 

Yolanda Díaz ha presentat avui la seva plataforma Sumar al marge de Podemos, en un procés que culminarà a final d'any. El 28 de març passat va tenir entrada al Ministeri de l'Interior la sol·licitud de registre de Sumar, segons El Periódico de España. La sol·licitud està signada per persones del cercle proper de Yolanda Díaz, però no hi és ella. El pas de Yolanda Díaz va encaminat a adquirir independència organitzativa i a trencar lligams amb Podemos després de les fortes tensions que s'han produït en els últims mesos. Entre les persones vinculades a aquest projecte hi ha la professora de Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Marta Lois, regidora de Compostela Aberta, una de les candidatures de les marees gallegues, que va governar la ciutat entre el 2015 i el 2019.

Un dels problemes que presentava el projecte de la titular del Ministeri de Treball i Economia Social era la manca d'arrelament territorial i d'organització que contribuís a la materialització de la plataforma que vol idear. Així doncs, el registre de Sumar es llegeix com un moviment que li deixa les mans completament deslligades de Podemos i li permet guanyar autonomia orgànica. La inscripció d'una entitat la dota d'independència financera, jurídica i un cens, elements que ajuden a poder organitzar actes o fer processos de contractació, entre altres.