ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Ja hi tornem a ser. Després que el president de l'executiu, Pedro Sánchez, hagi anunciat un nou paquet d'ajuda militar contra la invasió russa, una nova picabaralla ha tingut lloc al govern espanyol per l'enviament d'armes a Ucraïna. És a dir, que ministres de l'executiu central han protagonitzat un nou xoc entre Podem i PSOE. La cosa ha començat quan la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha denunciat la "hipocresia" dels governs que durant anys s'han "abraçat" al president rus, Vladímir Putin, i que utilitzen ara la guerra per augmentar la despesa militar. En sentir això, la ministra de Defensa, Margarita Robles, l'ha rebatut amb contundència: "Tant de bo la senyora Belarra convenci Putin perquè pari aquesta massacre, i mentre Belarra no convenci Putin el que hem de fer és donar suport i solidaritat a Ucraïna enviant el material necessari".

Aquest divendres ha tingut lloc la conferència europea per la pau a Madrid, organitzada per Podem i on la seva líder ha defensat que l'aposta per la diplomàcia davant del conflicte bèl·lic d'Ucraïna és el nou "No a la guerra". Belarra ha cridat a la ciutadania a una mobilització massiva i secundar concentracions per la pau. També ha exigit "abandonar hipocresies" com "amagar-se" darrere de "proclames" de suport al poble ucraïnès per desplegar compromisos d'augment de la despesa militar. És a dir, que ha denunciat la "hipocresia" d'aquells qui "van abraçar" Putin durant anys tot i el seu "autoritarisme" i els seus "coneguts i forts vincles" amb "l'extrema dreta europea". Un retret en tota regla a l'anunci que Sánchez va fer aquest dijous.

Reobre l'ambaixada

Per la seva banda, Robles ha ironitzat amb la postura de la seva companya sobre Ucraïna per demanar "apostar-ho tot a la diplomàcia" i ha mostrat el seu desig que "convenci Putin perquè pari la massacre". Així ho ha dit en declaracions a periodistes durant una visita a una base militar de Còrdova, on ha considerat que Belarra hauria de fer aquestes "observacions" directament a qui està "massacrant Ucraïna". "Les observacions en abstracte sobre la pau estan molt bé, però seria ideal que se les digui a Putin i així el pugui convèncer perquè pari aquesta massacre", ha reiterat. Llavors, l'objectiu ha de ser mostrar el "suport i la solidaritat amb el poble d'Ucraïna" mitjançant "l'enviament de material que sigui necessari" i perquè es "posi en relleu els crims de guerra".

En aquest sentit, el Ministeri de l'Interior va anunciar dijous que agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil viatjaran al país en guerra per documentar crims de guerra. A més, l'ambaixada espanyola a Kíiv ha reobert aquest divendres, gairebé dos mesos després d'evacuar-la per l'inici de la invasió russa. La reobertura ha estat cap a les 13.00 hores, quan dos membres del Grup Especial d'Operacions (GEO) de la Policia Nacional han hissat la bandera espanyola a l'ambaixada de la capital ucraïnesa. La reobertura s'ha dut a terme l'endemà de la visita de Sánchez a Kíiv, on es va reunir amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.