Des de la sortida de l'exlíder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, l'espai de l'esquerra espanyola pateix un constant procés de metamorfosi per agafar posicions de cara a les següents eleccions generals. La vicepresidenta segona de l'executiu espanyol, Yolanda Díaz, va iniciar un projecte anomenat 'Suma' que ella encapçala junt amb altres dones del partit per concórrer als següents comicis. Aquest moviment ha generat moltes tensions dins de l'espai de Podemos i un progressiu distanciament entre la vicepresidenta i la seva formació. És per això que davant del silenci de Díaz respecte al grau de participació que tindrà Podemos dins de la seva aventura política, Ione Belarra ha reivindicat el partit com el "motor" del canvi i la peça "imprescindible" pel president espanyol, Pedro Sánchez, i per la vicepresidenta Díaz, per revalidar un govern de coalició. Aquest diumenge, en un acte central de la festa de la primavera de Podemos a València, Belarra ha posat de manifest la ferida que s'està obrint, i els recels, entre la formació lila i el projecte de Díaz: "El que realment volen dir quan afirmen que Podemos està mort és que volen matar a Podemos".

Yolanda Díaz cada cop és més lluny del nucli dur de Podemos, que conformen la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Aquesta disputa ha provocat efectes directes en el funcionament del govern de coalició. La bretxa entre Díaz i Belarra cada cop s'ha anat fent més gran, fins al punt que l'executiu espanyol s'ha esquinçat en tres parts: el bloc socialista, el bloc de Yolanda Díaz i el de Ione Belarra o Irene Montero. Aquesta circumstància ha alterat les relacions que abans eren a dues bandes, PSOE i Podemos. Ara les negociacions de Sánchez s'han de fer a tres bandes, així incrementant més la dissonància dins de l'executiu.

A l'acte d'avui del partit lila a València no ha assistit la vicepresidenta segona, un fet que ha posat més evidències sobre les discrepàncies entre Díaz i Podemos. Belarra, durant una intervenció al costat de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha criticat que "sempre han volgut acabar amb el partit i que ho seguiran intentant". Davant d'aquesta amenaça interna i externa al partit, ha assegurat que "hi ha Podemos per estona". "Pel bé de la gent i per recuperar la confiança de la ciutadania, espero que el nostre soci ens segueixi el ritme", ha llençat al PSOE. Aquest dissabte, Podemos, en el seu acte de València, ha reunit a ERC, EH Bildu, el BNG per collar als socialistes amb les seves exigències: "Sense una majoria plurinacional d'esquerres forta, l'avenç en drets i llibertats estarà en perill". En aquesta mateixa línia, la ministra Montero ha assenyalat que Podemos aspira a ser "la força majoritària del govern espanyol". "Hem demostrat que no és una cosa exòtica que va passar una vegada, que ha vingut per a quedar-se i ser una força de govern estable", ha expressat, i ha defensat que "ser de Podemos és una manera de fer política que sap sempre on cal estar, i que fa equip amb altres forces germanes".

L'absència de Díaz a una trobada que Belarra ha definit de molt important ha constatat la falta d'unitat de l'esquerra espanyola més enllà del PSOE. Belarra ha llençat un dard a Díaz sense mencionar-la en cap moment: "Tingueu-ho clar, us ho dic com a secretària general: per la nostra part no faltarà compromís amb la unitat i la generositat, però també hem de saber que Podemos és imprescindible per seguir ampliant les transformacions que fa tant de temps que empenyem".