Camí cap a ser presidenciable a les properes eleccions. Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol, fa el pas definitiu per encapçalar una candidatura "àmplia" que aculli diferents sensibilitats en la seva cursa cap a la Moncloa. Persones de l'entorn de la també ministra de Treball i Economia Social van presentar el passat 28 de març la sol·licitud de registre de la marca i entitat 'Sumar', segons avança El Periódico de España. La inscripció està pendent de ser confirmada de manera oficial i compta amb l'aval de figures properes a Díaz, tot i que ella mateixa no hi consta entre les signants. Amb aquest gest, la vicepresidenta segona i líder de l'espai d'Unidas Podemos consolida la seva idea de llançar una plataforma pròpia, allunyada i emancipada dels partits i, particularment, de Podemos.

En les darreres setmanes, Yolanda Díaz ja ha manifestat la seva intenció d'iniciar el "procés d'escolta" una vegada hagin transcorregut les eleccions al Parlament d'Andalusia del proper 19 de juny, uns comicis en què la ministra farà front al seu primer experiment d'unió de les esquerres sota el paraigua de Por Andalucía. En aquesta coalició, s'hi integra Podemos, Izquierda Unida i Más País, entre altres. Sigui com sigui, un dels problemes que presentava el projecte de la titular del Ministeri de Treball i Economia Social era la manca d'arrelament territorial i d'organització que contribuís a la materialització de la plataforma que vol idear. Així doncs, el registre de 'Sumar' es llegeix com un moviment que li deixa les mans completament deslligades de la formació morada i li permet guanyar autonomia orgànica. La inscripció d'una entitat la dota d'independència financera, jurídica i un cens, elements que ajuden a poder organitzar actes o fer processos de contractació, entre altres.

Amb qui vol comptar Yolanda Díaz a Sumar?

Quan Yolanda Díaz ha fet referència al "projecte de país per als propers 10 anys", ha manifestat que es tracta d'una plataforma que "transcendeix les sigles i els personalismes" i que pretén "eixamplar" l'espai que ocupa ideològicament Unidas Podemos, anant més enllà de l'esquerra del PSOE. Un dels primers actes que es va interpretar com una declaració d'intencions va ser la reunió d'Otras Políticas, que va aplegar en un mateix espai a Mónica Oltra (vicepresidenta del Govern del País Valencià i figura destacada de Compromís), Ada Colau (alcaldessa de Barcelona), Mónica García (líder de l'oposició a Madrid per Más Madrid) i Fátima Hamed (diputada a Ceuta pel partit Moviment per la Dignitat i la Ciutadania). Totes elles representen diferents sensibilitats dins de l'esquerra i sobtava la gran voluntat d'apropar-se i entendre's amb el partit d'Íñigo Errejón, un moviment del qual Podemos havia recelat sovint. De fet, ja en aquell esdeveniment, va resultar curiosa l'absència de Ione Belarra, secretària general del partit lila, o d'Irene Montero, ministra d'Igualtat.

Per la seva banda, Alberto Garzón, líder d'IU, sempre ha deixat clar que posa tota la seva formació a disposició de Díaz per poder conformar el projecte que té al cap. Els comuns, amb Ada Colau com a ferma defensora de la iniciativa, també s'han mostrat clarament partidaris de promoure Díaz com a candidata a la Moncloa en una confluència amb diversos partits. Sindicats com Comissions Obreres ho veuen amb bons ulls i el propi president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat clar que necessita que "l'espai de Yolanda Díaz estigui fort" per poder repetir un govern de coalició "progressista". Recentment, Yolanda Díaz havia elogiat la fórmula de Jean-Luc Mélenchon per a les eleccions a l'Assemblea Nacional francesa, que ha aconseguit unir socialistes, comunistes, ecologistes i la França Insubmisa en una mateixa candidatura: "D'aquesta aposta de Mélenchon em sedueix un verb: sumar, sumar gents, sumar diversitats, sumar projectes".

Aquest moviment de registrar la marca Sumar a finals de març per disposar de més autonomia se suma a les creixents friccions amb Podemos. Si bé és cert que els principals representants del partit liderat per Belarra insisteixen en què Yolanda Díaz ha de ser la candidata, que se sumaran i donaran suport al seu projecte, tampoc han amagat certes discrepàncies. Pablo Iglesias, que va promoure a la ministra de Treball com a la seva successora, afirmava el dilluns de la setmana passada al programa 'Hora 25' de la Cadena SER que el projecte de Por Andalucía suposava "començar una cosa que és necessària al nostre país, un front ampli, de la pitjor manera possible".

La coalició d'esquerres andalusa es va tancar en els últims minuts abans que tanqués el termini per registrar candidatures a la Junta Electoral perquè Podemos proposava Juan Antonio Delgado com a líder, però la resta de formacions posaven al damunt de la taula el nom d'Inmaculada Nieto (IU) com a número u. Finalment, Nieto es va imposar perquè, segons l'exvicepresident de l'executiu estatal, "Yolanda Díaz va intervenir i va dir que la candidata havia de ser la d'IU, i Podemos cedeix perquè ho diu la cap encara que no hi estiguem d'acord". Preguntat per si sentia decebut amb la vicepresidenta segona, Iglesias preferia no respondre. Davant les creixents crítiques internes a Díaz en el si de Podemos, Irene Montero intentava esvair dubtes a la SER: "El projecte ha de comptar, sobretot, amb Yolanda Díaz, és ella qui decideix els temps i el quan". En tot cas, des de la formació morada reivindiquen que, en l'espai que vol conformar Díaz, s'ha de respectar "el paper i la presència de tothom" davant el risc que el seu rol de partit capdavanter en el si de la plataforma es dilueixi.