El govern espanyol s'ha escudat en la pandèmia per justificar que les inversions executades a Catalunya durant el 2021 siguin només el 35,8% de les pressupostades, mentre que a Madrid van arribar fins al 184%. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ha argumentat que la Moncloa ha tingut "dos anys molt difícils" en què "s'ha aturat el món" i aquest fet "ha tingut una repercussió en les inversions públiques de totes les administracions". Segons la portaveu socialista, el baix volum d'execució del 2021 contrasta amb el del 2022, en què "Catalunya està liderant les inversions amb 185 milions d'euros en inversions executats al primer trimestre, un 60% més" que l'any passat. El govern espanyol ha recordat que tot i aquest infrafinançament, "hi ha una realitat incontestable en la relació d'aquest govern amb les comunitats autònomes" que és "la importància que ha donat a la cogovernança i l'impuls de les relacions bilaterals amb Catalunya i altres comunitats autònomes".

A més, Rodríguez ha afegit que hi ha una dada: "Totes les comunitats autònomes han rebut el finançament més gros de la seva història de part de l'Estat". "No em refereixo només a inversions, el total del finançament de les comunitats autònomes amb aquest govern ha estat inèdita, la major de la història, i des del 2018 les comunitats han disposat de 130.000 milions d'euros més que en el total dels quatre anys anteriors", ha argumentat la Moncloa. La portaveu de l'executiu espanyol ha admès que en la negociació dels pressupostos del 2021 el seu govern va acordar amb ERC la creació d'una comissió de seguiment de les inversions reals que no s'ha reunit. Ara, ha dit, "estem disposats a reunir quan sigui possible i estiguin disponibles".

 

Per la seva part, el Govern ha fet explícit avui el malestar davant de les dades que indiquen que només s'ha executat un terç de les inversions previstes a Catalunya per al 2021, mentre que a Madrid el nivell de compliment de les inversions previstes ha estat del 184%. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu la portaveu, Patrícia Plaja, ha titllat aquesta situació de "mostra clara de menysteniment cap als catalans" i ha anunciat que el Govern havia fet un requeriment formal d'explicacions. Plaja ha advertit que "no es demana res excepcional, només que es tracti els ciutadans de Catalunya igual que es tracta els de la resta de l'Estat" i ha retret que no hi ha "explicacions lògiques" que argumentin aquesta situació. "La constatació és que l'Estat ha abandonat els ciutadans catalans", ha retret.

Sánchez està ocupat

Durant la mateixa compareixença, Rodríguez ha sortit del pas en ser preguntada pel silenci del president espanyol, Pedro Sánchez, respecte al CatalanGate. La portaveu ha excusat Sánchez amb "l'agenda complicada" la falta de cap trobada entre l'Aragonès i Sánchez. Segons Rodríguez, no s'ha pogut fer per "l'agenda complicada" que té Sánchez en aquests moments. En tot cas ha "insistit" que per al seu executiu "dona importància a les relacions amb totes les comunitats autònomes i per descomptat amb la Generalitat i el seu president" i, per tant, el compromís de celebrar la reunió "segueix vigent a falta de trobar aquest moment en què les agendes es puguin trobar".