El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès una inversió militar més gran. Ho ha fet durant l'acte commemoratiu del 40è aniversari de l'OTAN, on ha exposat que és "imprescindible" abordar una inversió més gran en despesa militar per tal de garantir l'estabilitat i la seguretat d'Espanya i que conflictes com el d'Ucraïna no posin en risc el model democràtic actual. “Transmetré als espanyols que hem de fer aquest esforç, perquè molt més gran és el cost de quedar-se de braços plegats mentre es posa en perill el més elemental, el més fonamental de la nostra societat, com és la llibertat i el nostre model de convivència pacífica i democràtica”, ha assenyalat Sánchez. L'acte s'ha celebrat al Teatro Real de Madrid, presidit per Felip VI i amb l'assistència de més de 300 convidats.

El cap de l'Executiu ha anunciat el compromís d'elevar la despesa militar en presència del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i dels representants dels 30 països que integren l'organització, a més dels expresidents del govern espanyol Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero.

La decisió de Rússia d'envair Ucraïna, segons Sánchez, "ha obert els ulls" a la societat europea i espanyola que "la unitat és essencial" per preservar la seguretat i que aquesta "no està garantida de manera indefinida" i pot "corrompre's" si no s'actua. "La democràcia que les nostres societats gaudeixen i la nostra prosperitat necessiten imperiosament seguretat. Quan la seguretat està en perill, tots els seus fonaments corren el risc de col·lapsar", ha advertit. Sánchez ha posat èmfasi en el fet que per "fer front a amenaces com la de Rússia, és imprescindible reforçar les capacitats de dissuasió", cosa que "exigirà capacitats militars modernes, capaces i disponibles, que només s'adquireixen amb un augment de la inversió en defensa". "Som molt conscients d'això. No hi ha cap altre camí. Si volem oferir un llegat de llibertat i democràcia a les futures generacions, cal prendre decisions que reforcin la nostra aliança i la dotin de les eines i capacitats adequades per abordar els desafiaments que tenim al davant”, ha remarcat i recull Efe.

Malgrat l'anunci, el president no ha donat detalls de com s'afrontarà la inversió militar més gran, ni quin serà el volum de despesa que planeja recollir en els pressupostos per a l'any que ve. En aquest sentit, cal recordar que la partida de defensa per a aquest exercici representa l'1,03% del PIB i la meta que s'ha marcat l'Executiu és duplicar-la el 2024.

 

Espanya celebra 40 anys a l'OTAN

En repassar el que ha suposat la pertinença d'Espanya a l'Aliança Atlàntica, que es va fer efectiva el 30 de maig del 1982, el cap de l'Executiu ha assenyalat que ha contribuït "enormement" a la seguretat: "És fonamental per garantir allò que som, el nostre model de vida, la nostra estabilitat i el futur de generacions properes”. La cita que suposarà la primera visita a Espanya del president dels Estats Units, Joe Biden, representa, segons Sánchez, "una gran oportunitat de mostrar als espanyols els avantatges d'aquests 40 anys de pertinença a l'organització" fundada el 1949.

Ha confiat que de la cimera en surti una nova estratègia que consolidi la "revitalització" de l'OTAN i que Suècia i Finlàndia, malgrat les reticències de Turquia, avancin en la seva adhesió, en subratllar que la seva aportació "tindrà un enorme valor" en ser democràcies consolidades. L'Aliança Atlàntica, ha apuntat Sánchez, encara té "molt camí per recórrer" i ha remarcat el desig de "fer-ho junts de la mà dels espanyols" perquè sigui una organització "més forta i eficaç".

Cap ministre de Podem a l'acte

Cap ministre de Podem ha estat present a la commemoració dels 40 anys d'Espanya a l'OTAN. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha restat importància a aquestes absències. En una entrevista a TVE de la que s'ha fet ressò l'ACN, Albares ha recordat que tots els ministres del govern espanyol comparteixen el compromís amb "la pluralitat, la diversitat i la democràcia" que representa l'OTAN.

 

Imatge principal: president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el seu discurs a l'acte de commemoració dels 40 anys d'Espanya a l'OTAN / Juan Carlos Hidalgo / Efe