Després del retorn de Clara Ponsatí a Catalunya després de cinc anys a l'exili, totes les mirades es van centrar en la figura del president Carles Puigdemont. Com Ponsatí, que va rebutjar passar per Madrid i va entrar directament al país des de Perpinyà, ell també és eurodiputat, tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea encara no s'ha pronunciat sobre la seva immunitat. En aquest context, són molts els que pensen que la tornada de qui era consellera d'Educació l'1-O podria ser el preludi perquè Puigdrmont faci el mateix en els pròxims mesos. Amb tot, el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, li ha demanat que sigui prudent a l'hora de prendre aquesta decisió, perquè sap com actua l'Estat i "mai no té bones intencions". 

Puigdemont "no està per fer campanya"

Destacant l'afecte i l'amistat que manté amb Puigdemont, Trias s'ha posat a ell mateix com a exemple de la repressió de l'Estat, en aquest cas per l'Operació Catalunya: "Ja ho he viscut en la meva pròpia pell. Et creus que tens uns drets, et diuen unes coses i, després, molta atenció: has de tenir moltes garanties per fer el que has de fer. No me'n fiaria gaire", ha advertit al president en una entrevista a Europa Press. En aquest sentit, ha assegurat que Puigdemont, encara a l'exili i a l'espera de la decisió del TJUE sobre la seva immunitat i el seu futur polític, "no està com per fer campanya" a les eleccions municipals. "L'avantatge que tinc amb Puigdemont és que em diu: 'Trias, fes la teva campanya perquè tu el que has de fer és guanyar'. Jo segueixo les ordres de Puigdemont: a guanyar", ha sostingut. Cal recordar que l'exalcalde es presenta per Junts a les eleccions però el nom de la seva candidatura serà "Trias per Barcelona" i el logotip una imatge del seu rostre. És a dir, ni rastre de les sigles del partit. 

No obstant això, sí que vol comptar amb la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, de qui ha dit que amb ella sempre hi ha comptat: "El dia que em vaig presentar, va venir. Sempre que vingui serà més que benvinguda". Respecte a la situació de Borràs després de ser condemnada a quatre anys i mig de presó pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Trias ha volgut allunyar-ho de la seva candidatura: "Això no té res a veure amb mi". A més, ha reiterat el suport a Borràs, que considera que està sent sotmesa "a una persecució i a una injustícia". 

Acord de Trias amb el PDeCAT

Tal com ha anunciat ell mateix en les últimes hores, també en una entrevista a Europa Press, Xavier Trias ja ha aconseguit tancar un pacte amb el PDeCAT de cara a les eleccions municipals a Barcelona. Aquesta entesa arriba després de mesos de negociacions i el candidat sempre s'ha mostrat disposat a afegir aquest partit a la seva candidatura per unir els seus vots. A altres municipis de Catalunya també es presentaran junts, després que anessin per separat a les eleccions al Parlament el 2014, el PDeCAT quedessin sense representació i la candidatura de Laura Borràs com a tercera força. Durant la pròxima setmana, l'alcaldable explicarà l'acord al qual han aconseguit arribar amb els de David Bonvehí i també "més partits". Després de mesos de reflexió, Trias va acabar per acceptar la proposta de Junts de tornar a ser candidat a l'alcaldia de la capital de Catalunya i li van donar mans lliures tant per elaborar la llista electoral com després per a pactar amb altres forces polítiques.