La consellera exiliada i eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat aquest dijous a la tarda a Barcelona, després del ple del Parlament Europeu que s'ha celebrat aquesta setmana. Ponsatí ha arribat a la capital catalana dos dies després que els Mossos la detinguessin i la traslladessin a la Ciutat de la Justícia, segons Vilaweb. L'eurodiputada ha passejat per l'Eixample i el Raval amb tota normalitat. El jutge Pablo Llarena va citar a declarar Ponsatí davant el Tribunal Suprem el 24 d'abril, i fins llavors pot viatjar a l'estat espanyol sense que hi hagi cap ordre de detenció. L'eurodiputada ha donat a entendre que el dia 24 no declararà davant de Llarena, perquè no el reconeix com a magistrat competent.

Després de la seva detenció dimarts a Barcelona, Ponsatí va tornar dimecres a Brussel·les, on va participar en el ple del Parlament Europeu. Ponsatí va demanar la paraula en iniciar-se el ple per denunciar la seva detenció i va retreure a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, la falta de resposta, que va titllar de "fracàs", davant d'aquesta situació. La intervenció de Ponsatí va provocar una picabaralla a l'hemicicle entre eurodiputats unionistes espanyols i independentistes, en la qual van intervenir la popular Dolors Montserrat, Jordi Cañas de Cs i la republicana Diana Riba. Eren presents a la primera fila del ple la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel. Metsola, abans d'obrir el torn als diputats, va anunciar que havia enviat la petició de Ponsatí a la Comissió d'Afers Jurídics (JURI).

 

 

Ponsatí va insistir en les seves acusacions en el marc del debat posterior del darrer Consell d'Europa, durant el qual, després de denunciar que havia estat detinguda violant la seva immunitat com a membre de l'Eurocambra, ha retret que ni el Consell, ni la Comissió, ni la presidenta del Parlament Europeu "ni tan sols es van dignar a fer-ne cap comentari i, molt menys, demanar-ne la posada en llibertat".

Cap pacte amb l'Estat

En una roda de premsa en el Col·legi de Periodistes de Barcelona abans de la detenció, Ponsatí va insistir que no havia tornat a la Catalunya sota administració espanyola "a fer cap pacte amb l'Estat". “El dia de la meva tornada he deixat clar que la persecució de què soc objecte no és a mi personalment, sinó al país sencer. No he vingut a fer cap pacte amb l’Estat, sinó a continuar plantant cara, com vaig fer quan vaig marxar i he fet en aquests cinc anys de lluita compartida”, va indicar.