Tot i que encara no han decidit si acabaran acudint als tribunals, Vox no para de sumar possibles futures denúncies contra el Govern. Si fa unes setmanes ja advertia que un cop aprovats els pressupostos de la Generalitat estudiarien dur-los al Tribunal Constitucional per presumptes partides inconstitucionals, aquest dimecres han anunciat que també es plantegen denunciar les restriccions anunciades aquesta setmana per l'Executiu contra la sisena onada de la covid.

En una roda de premsa, el portaveu adjunt de la formació al Parlament, Antonio Gallego, ha qualificat d'"autèntica vergonya" que el Govern hagi improvisat imposant aquestes mesures "48 hores després" que el president Aragonès es manifestés "contra l'espanyol", se celebrés el concert de Lluís Llach​ i es permetés el congrés extraordinari del PSC.

 

"I ara ens prohibeixen que ens reunim amb les nostres famílies, diuen als hostalers que tirin el menjar que ja havien comprar per als seus clients i obliguen les discoteques a tornar els diners de les entrades venudes. Estan matant mosques a canonades", ha criticat Gallego.

Per aquest motiu, el portaveu de Vox ha informat que l'equip jurídic del partit estarà atent a tots els moviments que faci la Generalitat en aquesta matèria i que si hi ha alguna "escletxa", per més mínima que sigui, per denunciar el Govern per aquestes accions, ho farà. En qualsevol cas, Gallego ha aclarit que esperaran a que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es posicioni sobre les mesures.

Els pressupostos

I l'altre aspecte que l'equip jurídic de Vox està estudiant és si denuncia els pressupostos al Tribunal Constitucional. Gallego ha insistit que esperaran a que s'aprovin, previsiblement seràdemà després de l'acord que ja van anunciar l'Executiu i els comuns, per analitzar si hi ha partides inconstitucionals, especialment en Acció Exterior. 

El partit ultra va descartar portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, com volia Ciutadans, perquè no confien en l'organisme i veuen més eficient dur els números directament al tribunal espanyol. Això, però, requereix tenir una força al Congrés de la qual el partit taronja no disposa.

Per últim, Gallego s'ha vantat d'haver elaborat 1.400 preguntes parlamentàries al Govern sobre els comptes i ha reivindicat que Vox és el partit que més fiscalitza l'Executiu sobre "en què malgasta els diners". El diputat ha afirmat que aquesta xifra suposa un rècord de la Cambra. "Vox és el partit que està enfront del Govern i del PSC", ha apuntat.

 

Imatge principal: el diputat de Vox Antonio Gallego / Foto: ACN