Vox estudia denunciar davant del Tribunal Constitucional (TC) determinades partides dels pressupostos que va aprovar el Parlament ahir després que el Govern arribés a un acord amb els comuns. Ho ha explicat aquest dimarts el portaveu de la formació, Joan Garriga, que ha afegit que esperaran a que s'aprovin els comptes per prudència. Garriga ha descartat un altre cop dur els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries, com volia Ciutadans, i ha reivindicat la força del seu partit -que té més de 50 diputats al Congrés- per poder denunciar els comptes al TC.

En qualsevol cas, Garriga sí que ha carregat contra els pressupostos, els quals ha assegurat que són "malbaratadors". En aquest sentit, ha explicat que el seu grup considera que es podrien estalviar 1.000 milions d'euros per "abaixar impostos" o "atendre urgències socials".

Vox ha lamentat partides dedicades a la promoció del català, les polítiques de gènere, els sous dels alts càrrecs i l'acció exterior. "Consoliden l'infern fiscal i consagren Catalunya com la regió amb més impostos", ha blasmat el portaveu, que també ha criticat que els comptes s'hagin elaborat en bases a "premonicions [de creixement] que no es compliran".

 

"El PSC feia peneta"

Pel que fa al debat d'ahir i l'acord entre el Govern i els comuns, Garriga ha volgut posar el dit a la llaga i ironitzar sobre la tensió entre ERC i Junts. "Els separatistes fent de separatistes i separant-se entre ells". Sobre el PSC ha afirmat que feia "peneta" i que li va arribar a saber greu "personalment" que Salvador Illa "no aconseguís fer ni un cafè" amb el conseller Giró després de "suplicar-li". Pel que fa als comuns, Garriga ha denunciat que han pactat el 'No' a projectes com l'Hermitage, els JJOO, l'aeroport i el Hard Rock i el 'Sí' a "acabar amb la llibertat dels catalans".

El líder de la formació ultraespanyolista també ha carregat contra la denúncia del dèficit fiscal. "Si plantegem aquesta debat d'aquesta manera prendrem mal. No es pot plantejar en termes territorials. Els impostos els paguen les persones, i no es pot criminalitzar qui paga menys i qui rep més. No ho tolerarem", ha advertit.

Contra l'horari del ple

Pel que fa a l'horari del debat d'ahir, que va començar a les 14h i va acabar més tard de les 22h, a causa del judici que es va celebrar al matí contra el diputat de la CUP i secretari de la Mesa, Pau Juvillà, Garriga ho ha qualificat de "falta de respecte" als treballadors de la Cambra, periodistes i diputats.

"Els progres s'omplen la boca de conciliació i a l'hora de la veritat hem de fer un ple fins a altes hores de la nit sacrificant la vida de la gent normal i dels treballadors", ha blasmat.

Campanya contra els matrimonis forçosos

Per últim, el portaveu de Vox ha anunciat una campanya contra els matrimonis forçosos a Catalunya, posant el focus en "l'islamisme radical". Garriga ha denunciat que en la darrera dècada s'han produït 270 matrimonis d'aquest tipus a Catalunya.

 

Imatge principal: el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga / Foto: ACN