L’extrema dreta de Vox abona des del Senat el relat sobre Junts i ERC com a partits filoterroristes. Els de Santiago Abascal van registrar dimecres una moció per tal que des de la cambra alta es porti a debat i es voti la -segons ells- necessària il·legalització dels partits independentistes. D’aquesta manera, Vox omplirà de contingut un debat parlamentari perfectament alineat amb la darrera maniobra del jutge de la causa del Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, que ha decidit investigar el president a l’exili, Carles Puigdemont, i imputar Marta Rovira per terrorisme. En aquesta causa el jutge també intenta carregar la mort d'un turista francès que va tenir lloc el mateix dia del bloqueig de l'aeroport del Prat durant una protesta de Tsunami Democràtic. Els atestats dels Mossos d'aquell moment, però, no van incloure aquesta mort i l'ambaixada francesa va desvincular la mort de la protesta independentista.

No és la primera vegada que Vox porta la il·legalització dels partits independentistes a l'àmbit parlamentari, però aquesta vegada la iniciativa coincideix amb els moviments de García-Castellón fets des de l’Audiència Nacional en plena negociació de Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta coincidència ha estat denunciada per part de l’independentisme i també des del mateix partit socialista. El jutge ha acabat demanant l’empara del Poder Judicial per les crítiques que ha rebut per possible lawfare.

El text de la moció apel·la al consens dels partits espanyols

El text de la moció que s’ha registrat reclama que s’il·legalitzi Junts i ERC “per entendre que amb la seva activitat han vulnerat els principis democràtics en haver incorregut de forma greu en alguns dels supòsits contemplats en l’article 9 de la Llei de Partits”. Vox apel·la al consens que PP i PSOE van aconseguir el 2022 al Congrés dels Diputats amb una proposta de resolució i que instava al govern espanyol a sol·licitar la il·legalització d’Herri Batasuna, Euskal Herritarrok i Batasuna.

Vox fa, a través de la moció, “una crida als parlamentaris compromesos amb el manteniment de l’ordre constitucional i l’estat de dret per impulsar la il·legalització de Junts i ERC pels seus intents constants d’alterar la pau pública, la convivència i d’acabar amb la democràcia”. És més, el partit d’extrema dreta afirma que “no es pot consentir que existeixin partits polítics que serveixin d’empara i impuls a terroristes, que els donin suport, ni que sigui tàcit, o complementin la seva activitat política”.

El gener del 2020, Vox va presentar la mateixa proposta, que va passar el primer filtre de la Mesa del Senat com aquesta vegada i que es va sotmetre a debat del Ple al setembre d'aquell mateix any. A la votació, els de Santiago Abascal es van quedar sols defensant la il·legalització. En aquesta ocasió, el debat es planteja en un escenari de mobilitzacions continuades des de la dreta i l’extrema dreta per boicotejar la llei d’amnistia que el PSOE ha pactat amb l’independentisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!