Els Mossos d'Esquadra han informat el jutge de l'Audiència Nacional que investiga per terrorisme el Tsunami Democràtic que els atestats policials sobre els incidents durant el bloqueig a l'aeroport de Barcelona el 2019 no inclouen cap referència al turista francès que va morir d'un infart. Així ho han indicat a EFE fonts properes al cas, després que el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, remetés un requeriment als Mossos que els demanava si tenien informació en relació amb la mort d'un turista francès durant la protesta de Tsunami a l'aeroport de Barcelona el 14 d'octubre de 2019, després de fer-se pública la condemna a la cúpula del procés.

En el marc de la seva investigació per terrorisme en la causa de Tsunami, en la qual recentment el jutge ha inclòs el president de la Generalitat en l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, García-Castellón havia sol·licitat informació sobre la mort d'aquest turista i la seva possible vinculació amb l'acció de bloqueig en els accessos a l'aeroport. En concret, en un comunicat, el jutge va requerir als Mossos perquè li remetessin tots els atestats instruïts amb motiu dels incidents ocorreguts a l'aeroport del Prat i que l'informessin de les diligències judicials i els procediments que s'haguessin seguit sobre aquests fets.

Els Mossos no troben referències a la mort del turista

Després de rebre aquest requeriment, els Mossos han contestat al jutge precisant que no han trobat cap referència a aquesta mort en els atestats que recullen els incidents ocorreguts aquell dia a la instal·lació aeroportuària. Els Mossos, que detallen en la seva resposta que els atestats es van transmetre al jutjat de guàrdia del Prat, han traslladat ara la informació sobre els atestats instruïts al magistrat de l'Audiència Nacional.

El jutge sostenia en una interlocutòria recent que la investigació havia de determinar "la relació entre la mort" per un infart d'aquest ciutadà francès a l'aeroport del Prat i les actuacions atribuïdes a Tsunami, si bé la Fiscalia, que no veu terrorisme en aquesta causa, considera "inversemblant" atribuir als investigats aquesta mort.

Manuel García-Castellón, emparat pel CGPJ

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha anunciat aquest dijous que ha acceptat tramitar l'empara del magistrat Manuel García-Castellón, que ell mateix ha demanat per haver rebut fortes crítiques que judicialitzava la política perquè va resoldre que investigava per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic el president en l'exili, Carles Puigdemont, i a la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, just la setmana abans de l'anunci de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez, entre el PSOE i els partits independentistes. Cinc membres de la comissió permanent del Poder Judicial afirmen que hi ha "fonaments" per tramitar aquesta empara a fi de garantir la independència judicial del jutge de l'Audiència Nacional, mentre dos vocals consideren que és dins de la crítica habitual que rep la magistratura.