El rei Felip VI ha mantingut el gest avinagrat que ja va mostrar aquest dijous en la reunió protocol·lària amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per a comunicar la investidura exitosa de Pedro Sánchez: en la presa de possessió del càrrec del revalidat president espanyol a la Zarzuela, Felip VI s'ha mostrat distant i seriós, en contraposició a un Sánchez rialler: un gest que, sent com és la Casa Reial una institució en la qual res no es deixa a l'atzar i tota compareixença pública està mesurada al mil·límetre, pot interpretar-se com una expressió de disconformitat amb la investidura del líder socialista, que reprèn el càrrec a la Moncloa amb el suport de l'independentisme català, amb una polèmica llei d'amnistia al procés, i amb tota la bancada dretana i ultradretana del Congrés fent una oposició ferotge.

Una complexa i exaltada situació política a l'Estat espanyol que, a més, ha costat molts retrets de la dreta i extrema dreta espanyola cap al rei Felip VI: durant les manifestacions a Ferraz i al voltant del Congrés dels Diputats al llarg d'aquestes dues darreres setmanes, s'ha convertit en un habitual sentir càntics contra el rei per "permetre" el "cop d'estat de Sánchez", els pactes amb l'independentisme o l'amnistia, amb una àmplia colla de feixistes i neonazis als carrers de Madrid que exigeixen Felip VI que actuï defensar "la unitat de la pàtria". "Felipe, masón, defiende tu nación" o "Felpudo VI" són alguns dels mantres que han cridat aquests dies a Ferraz. 

Rígid, callat i seriós

En l'acte de promesa del càrrec, que ha durat ben poc, s'ha vist un Felip VI seriós, que entra a la sala d'audiències sense mirar cap a Sánchez, mentre aquest espera en un costat de l'estança. El rei s'ha dirigit directament a saludar a les autoritats de l'Estat presents, entre ells la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el president del CGPJ en funcions, Vicente Guilarte, i la ministra de Justícia en funcions, Pilar Llop. Després, amb cara de pomes agres, Felip VI ha esperat que Sánchez s'apropés a fer el jurament del càrrec i quan el president socialista l'ha fet una salutació en forma de reverència, Felip VI s'ha mantingut quiet, seriós i ben rígid i no ha tingut cap gest en resposta. Potser s'entreveu una lleugeríssima inclinació de cap, però amb el gest avinagrat. D'igual forma, quan Sánchez ha acabat de recitar el text protocol·lari i l'ha tornat a saludar. Després, abans de la foto de grup, ha estat Sánchez qui s'ha avançat a allargar-li la mà, i, estant quiets un al costat de l'altre mentre es feien les fotos, no s'han dirigit la paraula ni hi ha hagut cap gest de proximitat. Felip VI, tota l'estona, amb cara seriosa.