El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha anunciat aquest dijous que ha acceptat tramitar l'empara del magistrat Manuel García Castellón, que ell mateix ha demanat per haver rebut fortes crítiques sobre que judicialitzava la política perquè va resoldre que investigava per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic el president a l'exili Carles Puigdemont i la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, just la setmana abans de l'anunci de l'acord d'investidura de Pedro Sénchez, entre el PSOE i els partits independentistes. Cinc membres de la comissió permanent del Poder Judicial sostenen que hi ha "fonaments" per tramitar aquesta empara, per tal de garantir la independència judicial del jutge de l'Audiència Nacional, mentre dues vocals consideren que està dins la crítica habitual que rep la magistratura.

En un comunicat, la Comissió Permanent del CGPJ, amb el mandat caducat, sosté que ha admès la tramitació de sol·licitud d’empara feta pel titular del jutjat Central d’Instrucció 6  en relació “a les declaracions fetes per diversos responsables polítics”, arran de la resolució que va dictar el 6 de novembre, en la qual va acordar seguir la investigació per terrorisme del cas Tsunami Democràtic, que investiga des del 2019,a més de detallar les 12 persones que considera investigades, com ara Puigdemont i Rovira.

Dues declaracions

En concret, es precisa que el jutge es refereix a unes manifestacions del secretari d’Estat de Justícia, Antonio Julián Rodríguez, a una emissora de ràdio; i també de la portaveu del Govern, la periodista Patricia Plaja en roda de premsa. Per García Castellón "de les declaracions de tots dos es pot inferir la intenció d’influir en el procediment judicial, així com d’inquietar-lo o pertorbar-lo en l’exercici de les seves funcions jurisdiccionals".

A part dels polítics, dies després de la polèmica resolució, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va presentar un duríssim recurs, en el qual assegurava que, a partir de l'informe final de la Guàrdia Civil, el jutge García Castellón no tenia "cap indici" per imputar als investigats el delicte de terrorisme, i que només hi havia indicis del delicte de desordres públics per les mobilitzacions socials i massives contra la sentència del Suprem als líders catalans.

Deu dies per a la resposta

L’acord assenyala que l’empara en aquests casos està prevista en l’article 14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que es fonamenta per protegir els jutges d’ingerències exteriors, després d'analitzar el cas de forma objectiva. I en el cas del jutge García Castellón, la majoria de vocals que formen la Permanent declaren que "del relat de fets reflectit en la sol·licitud d'empara efectuada, pot considerar-se ab initio que existeix fonament suficient per a admetre a tràmit la petició".

Per això, l'ha admès i dona un termini de deu dies al secretari d'Estat de Justícia i a la portaveu de la Generalitat perquè efectuïn les al·legacions que estimin pertinents. L'assumpte se sotmetrà llavors de nou a la Comissió Permanent per a l'adopció d'una resolució definitiva.

L'acord d'admissió ha estat aprovat amb els vots a favor del president del CGPJ, el vocal Vicente Guilarte, i dels vocals Roser Bach, José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona i Carmen Llombart. I, les vocals Mar Cabrejas i Pilar Sepúlveda han votat en contra.

Desacord matisat

En el comunicat es precisa que la vocal Mar Cabrejas ha justificat el seu vot en un escrit, en el qual sosté que en el cas del jutge García Castellón no concorren els requisits per a l'admissió a tràmit de la petició d'empara perquè "les actuacions de tercers referides pel magistrat no només han de lesionar el valor de la independència judicial, sinó que a més, han d'influir en el procés de presa de decisions judicials".

No obstant això, Cabrejas ha proposat que la Comissió Permanent adopti una declaració en la qual es posi de manifest que les declaracions posades en coneixement del CGPJ per García Castellón “resulten inadmissibles" i que "un excés no justificat de crítica de les decisions judicials quan procedeixen de responsables públics i polítics adquireixen perfils d'especial gravetat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!