La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat que l'informe de la Guàrdia Civil, que es va conèixer aquest divendres, i situa a Marta Rovira com a coordinadora de Tsunami Democràtic, significa la "reacció de la part més fosca de l'Estat als avenços que s'estan fent en l'àmbit polític". Sans ha considerat que es tracta de la resposta de les "faccions de l'Estat que no volen que es faci política". En aquest sentit, ha defensat que des d'ERC ja fa "molt temps que creiem que la solució al conflicte passa per la política". 

Malgrat les crítiques, la portaveu republicana ha admès que no els ha sorprès "gens ni mica" l'informe de la policia espanyola. "Hi ha qui decideix que això s'ha de portar pels jutjats, a través de la policia i inventant causes", ha lamentat. Tanmateix, ha considerat que aquesta reacció és una mostra de la importància de l'acord assolit amb el PSOE, "si no els fes por aquest acord i no creguessin que és bo per a Catalunya i per seguir avançant en la resolució del conflicte no reaccionarien així".

Acord amb el PSOE per l'amnistia

En una setmana marcada per l'acord entre ERC i PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, i a l'espera de com avancen les negociacions dels socialistes amb Junts, Sans ha defensat l'acord sobre l'amnistia que ERC ha segellat amb el PSOE i que ha estat avalat per gairebé un 90% de la militància del partit. La portaveu republicana ha dit que l'acord és "coherent" amb allò que el partit ha fet els darrers anys i ha subratllat que es tracta d'una "amnistia per a tothom". "És una amnistia que recull a tothom, a totes les persones que han participat en fets vinculats amb la independència i el referèndum", ha apuntat. En aquest sentit, ha dit que l'amnistia "no és la fi de res" sinó que "és el principi per poder seguir negociant en igualtat de condicions, i ara hi estem". Alhora que ha apuntat que el pacte amb el PSOE "millora la vida dels catalans, acaba amb la repressió, contínua avançant en la resolució del conflicte polític i avança en la carpeta" del benestar de la ciutadania amb el traspàs de Rodalies.

La portaveu d'ERC ha evitat parlar sobre les negociacions entre PSOE i Junts per l'amnistia, però ha afirmat que "cadascú és lliure per prendre les seves decisions polítiques". En aquest sentit, ha defensat que els republicans "som molt coherents amb el que vam fer l'anterior legislatura" així com el seu posicionament durant i després de la campanya de les generals del 23-J. Amb tot, ha assegurat que "responem pel nostre electorat, pels nostres votants, que ens han demanat això".