El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a través de X (anteriorment, Twitter) a la resolució d'aquest dilluns del jutge Manuel García Castellón sobre la causa del Tsunami Democràtic, en què acorda investigar l'eurodiputat i imputa la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, entre altres. Aquesta és una causa oberta pel delicte de terrorisme, i en l'escrit el jutge ofereix accions a Puigdemont perquè es personi "voluntàriament" a la causa mentre ell demana el suplicatori davant l'aforament que té per la seva acta al Parlament Europeu i, així, poder-lo imputar. A parer del president a l'exili, aquesta és una nova mostra de l'"a por ellos" i certifica el "cop d'estat permanent que tant els agrada de reviure, sigui amb sabres o sigui amb togues". En aquesta línia, Puigdemont sosté que mentre l'Estat "no tanqui la porta que va obrir el rei amb el discurs del 3 d'octubre, sempre se sentirà pudor de claveguera".

TUIT carles puigdemont tsunami democràtic
La piulada del president a l'exili, Carles Puigdemont.

Aquesta nova mostra de pressió per part del Poder Judicial arriba en unes hores clau per a les negociacions entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, que ara com ara tenen com a escull la inclusió del 'lawfare' en la llei d'amnistia. Les converses amb els socialistes les pilota i encapçala, precisament, el president Carles Puigdemont. El fet que García Castellón hagi decidit investigar Puigdemont sobta, també, pel fet que no hi ha cap prova directa contra l'eurodiputat. El jutge argumenta la decisió pel fet que Carles Puigdemont és "una de les persones de les quals està acreditat indiciàriament, a la vista de l'anàlisi de l'agenda de Josep Lluís Alay, que va acudir a les reunions que es van celebrar a Ginebra els dies 29 a 31 d'agost de 2019, i on va poder haver-se planificat l'actuació de Tsunami Democràtic". L'altre fet que apunta el titular del jutjat central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional és que el nom del president a l'exili apareix en un missatge enviat pel periodista Jesús Rodríguez, que es va poder trobar pel dispositiu d'Alay que van analitzar: "El dilluns 26 d'agost es donaran a conèixer els perfils de la campanya Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem, suposo que des d'Òmnium informaran directament el president Puigdemont, t'ho avanço perquè en tinguis constància".

En la resolució, s'explicita que, a més de Rovira i Alay, també s'ha decidit citar com a imputats a Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabani Massip, Oleguer Serra i Nicola Flavio Giulio Foglia. Com en el cas de Puigdemont, també s'ofereix que es personi de forma voluntària el diputat d'ERC al Parlament i secretari quart de la Mesa, Rubén Wagensberg, que també és aforat. Tots aquests fets es remunten a més de cinc anys i, justament en les setmanes en què les negociacions entre el PSOE i Junts s'han intensificat, hi ha hagut l'entrega de l'informe de la Guàrdia Civil al magistrat García Castellón (el passat divendres). Aquest document ja apuntalava el presumpte lideratge de Marta Rovira en aquesta causa, basant-se només en uns missatges de mòbil. Menys de 72 hores després, s'han conegut aquestes imputacions.

ERC i la CUP es regiren contra la decisió del jutge de la causa del Tsunami Democràtic

A més de la reacció de Carles Puigdemont, també han abordat la qüestió Esquerra Republicana (a través d'un comunicat) i la CUP, en una piulada. Els republicans consideren que les imputacions són "la reacció previsible i antidemocràtica dels poders reaccionaris de l'Estat contra la llei d'amnistia" i demostren que "aquesta és una causa construïda amb una clara intencionalitat política". "Aquesta reacció a la desesperada és un clar indicador de la qualitat i l'abast dels acords segellats fins ara per ERC", afegeixen. A Calàbria precisen que "quan Catalunya avança políticament, arriben els poders repressors de l'Estat i despleguen tots els seus tentacles per sabotejar els acords democràtics". Per aquest motiu, també valoren com a "encert" el fet d'introduir la causa del Tsunami en la llei d'amnistia. Des de la CUP, han volgut manifestar "tot el suport" a les persones imputades i investigades amb el següent missatge: "Contra la repressió i la persecució política, serem un tsunami democràtic".