Sense candidats, sense data i sense acords. La segona reunió de la comissió negociadora del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per desbloquejar la designació dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a ser un fracàs. Malgrat que fa una setmana que va acabar el termini legal per a la substitució, conservadors i progressistes estan encallats, no acorden noms i ni tan sols han pactat un dia per tornar-se a reunir. De fet, en un comunicat, el sector crític rebutja que el nomenament sigui “urgent”, sinó que ha de regir “el principi d’eficiència”.

Tot i que els vocals proposats pel PSOE havien fet arribar divendres passat una llista de nou candidats, els rebel insisteixen que no troben magistrats del Tribunal Suprem (TS) disposats a postular-se, tal com mantenen des van començar a negociar. Segons han explicat, “no hem rebut cap candidatura ni oficial ni oficiosa, més enllà d’un contacte breu, informal i inicial a títol individual”.

Però el més cridaner de tot és que ni tan sols s’apropen en els temps. En la nota els vocals conservadors Jose Antonio Ballestero i Carmen Llombart asseguren que la rellevància d’aquesta nomenaments “exigeixi que regeixi el principi de l’eficiència i no el d’urgència”. D’aquesta manera demostren que no tenen cap pressa per a la designació i estiren el xiclet més enllà del 29 de juny, que és quan el ple del CGPJ s’ha de tornar a reunir. No hi ha esperança que hi hagi cap altra trobada abans d’aquesta data - no l'han acordada - tot i que el termini per elegir-los, tal com marca la llei, es va acabar el 13 de setembre. Després de l'elecció per part del CGPJ, el govern central té previst nomenar els dos magistrats del TC que li pertoquen.

En un altre comuncat, els representants del sector progressista Roser Bach, Álvaro Cuesta i Rafael Mozo han replicat que, tot i la voluntat d’arribar a un acord “el més aviat possible”, no es fan “responsables de la dilació” en el procés de negociació. En qualsevol cas, amb l’objectiu d’accelerar-lo, divendres passat van enviar una llista de candidats a les dues vacants. Entre ells hi ha el jutge del CNI, Pablo Lucas, la presidenta de la Sala Social del TS, Maria Luisa Segoviano Astaburuaga i el magistrat jubilat Rafael Fernández Valverde.

La reunió amb el comissari europeu

La comissió negociadora arribarà al ple de l'òrgan de govern dels jutges del 29 de setembre sense acord. Tampoc s’espera que n’hi hagi abans de la visita que farà a Madrid el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, que es reunirà el 30 de setembre amb el president del TS i del CGPJ, Carlos Lesmes. L’entrevista es farà a la seu del Suprem. La Comissió ha avisat diverses vegades a Espanya que és "una prioritat" que desbloquegi el Consell General.