Primera presa de contacte entre els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per escollir els substituts dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat. I en la primera trobada de la comissió negociadora els acords han estat de mínims perquè els dos blocs tan sols s’han encomanat a pactar els candidats per una àmplia majoria després analitzar minuciosament els seus currículums i trajectòries professionals. Segons han explicat uns i altres, donaran prioritat a magistrats del Tribunal Suprem (TS) i han fixat que es tornaran a reunir el dimecres de 21 de setembre, amb la possibilitat d’allargar la negociació fins al 22, per continuar la negociació.

Després que aquest dimarts expirés el termini que imposa la reforma de la llei del Poder Judicial per a la designació, els conservadors - representats per José Antonio Ballestero i Carmen Llombart - i els progressistes s’han compromès a elaborar una llista de nou candidats ordenada alfabèticament perquè, en la trobada d’aquest divendres, cap dels blocs ha portat propostes de noms. Així i tot, els vocals proposats del PSOE - Roser Bach Fabregó, Rafael Mozo Muelas i Alvaro Cuesta Martínez - han explicat que hi ha magistrats del Suprem que ja els han expressat la voluntat per postular-se, entre ells, el jutge del CNI, Pablo Lucas, i la presidenta de la Sala Social del TS, Maria Luisa Segoviano Astaburuaga.

EuropaPress 4667757 placa columna consejo general poder judicial cgpj septiembre 2022 madridl
Els vocals del CGPJ es tornaran a reunir el dimecres 21 de setembre. / Foto: Europa Press

El cas és que no se'n surten. Els vocals ja van abordar la tria la setmana passada en una reunió límit que, com la d'aquest divendres, va acabar sense èxit. Els crítics i l'ala progressista, al ple del CGPJ presidit per Carlos Lesmes, només van pactar el procediment per a la designació dels dos futurs membres del tribunal de garanties, no van portar noms de candidats i van llençar la pilota endavant a l'espera de posar-se d'acord. La falta d'entesa fa que es vulneri els terminis que preveu la normativa exprés i dificulta els plans del govern de Pedro Sánchez, que també haurà de nomenar dos magistrats del Tribunal Constitucional. 

La confiança de la Moncloa

El govern espanyol està a l'espera dels moviments del CGPJ per fer el pas. A la Moncloa confien que en els propers dies els vocals culminaran la negociació per designar els dos magistrats. La ministra de Justícia, Pilar Llop, va demanar als vocals "que fessin la seva feina, que treballin per aconseguir aquest consens" encara que tampoc va voler criticar el fet que s'estigui incomplint la llei. Després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, la mateixa ministra va assegurar que sentia parlar del bloqueig al CGPJ "al metro i a l'autobús", en un intent de forçar el PP a renovar l'òrgan judicial.