La Comissió Europea tractarà in situ la renovació del CGPJ. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, viatjarà a Espanya el pròxim 29 de setembre i es reunirà tant amb el govern espanyol, com amb el Partit Popular i el president de l'òrgan de govern dels jutges, Carlos Lesmes. "Podem implicar-nos: no només que hi hagi diàleg, també que intentar que s'apropin. Ja ho he fet i intentaré fer-ho de nou en aquesta visita", ha avançat el mateix Reynders en una atenció als mitjans des de Brussel·les. La visita es produirà després de la publicació d'informes europeus sobre la urgència de renovar la institució.

Reynders ha parlat sobre el "doble paper" de la Comissió Europea en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que suma uns quatre anys en funcions. Per una banda, insistir en les recomanacions de l'últim informe sobre l'estat de dret, en el qual Brussel·les va subratllar la urgència de la situació. Per una altra, mitjançar entre les parts per "organitzar un diàleg". "Intentem organitzar un diàleg entre forces polítiques perquè el canvi del CGPJ necessita majories que requereixen la col·laboració entre les principals forces polítiques", ha raonat el comissari europeu. Així mateix, ha manifestat la necessitat tant de posar en marxa els nomenaments com d'abordar "de pressa" la reforma del sistema de designació.

Abordar l'espionatge amb Pegasus

Es preveu que Reynders es reuneixi amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i amb la ministra de Justícia, Pilar Llop. De la mateixa manera, es trobarà amb algun alt càrrec del PP i amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes. D'altra banda, el comissari europeu aprofitarà la visita per abordar l'espionatge amb Pegasus. Cal destacar que ho farà en un context en el qual Espanya és l'únic país que no ha respost a Brussel·les sobre l'ús del programari israelià. I és que l'executiu comunitari havia enviat cartes a Hongria, Grècia, Polònia i Espanya per tenir més informació sobre els escàndols, malgrat que la CE insisteix a dir que no té competència per aclarir la polèmica.

Però Reynders sí que ha aclarit que la situació de l'estat espanyol no és encara equiparable a la de Polònia o Hongria, on s'ha constatat la regressió de la democràcia. En aquest sentit, fa pocs dies que la vicepresidenta europea, Věra Jourová, va enviar una carta de suport a Lesmes o expressava la necessitat d'abordar la reforma del model de designació d'acord amb "els estàndards europeus". Al respecte, Reynders ha insistit en aquesta idea: que a l'estat espanyol hi ha normes que "des de fa temps no estan en conformitat" amb aquests estàndards europeus.