El CGPJ no ha fet els deures i ha incomplert la llei, però la Moncloa mira de treure-li ferro a la situació. El govern espanyol ha respost aquest dimarts a l'incompliment del Consell General del Poder Judicial per nomenar els magistrats del Tribunal Constitucional deixant clar que esperarà que els vocals assoleixin un acord. Confien que culmini en els pròxims dies per després designar els dos magistrats que li corresponen a l'Executiu. Ha estat la ministra de Justícia, Pilar Llop, qui ha demanat els vocals després del Consell de Ministres que "facin la seva feina", però sense entrar en cap crítica.

Cal recordar que aquest dimarts 13 de setembre acabava el termini legal que tenia la cúpula judicial espanyola per proposar els seus dos magistrats per renovar el Tribunal Constitucional. Tot i això, el govern espanyol ha optat per una postura conciliadora, fins al punt de què la ministra Llop ha assegurat en roda de premsa que li semblaria "injust" que es descarregués en ells la responsabilitat del cas, que segons ella és del PP.

Així doncs, Llop ha dit que està "segura" que "en uns dies" els blocs conservador i progressista assoleixin un acord, ja que els vocals tenen "una altíssima responsabilitat" per "la seva posició institucional", pel fet que "ells van jurar i van prometre complir la Constitució". És per això que la responsable de la cartera de Justícia ha continuat dient que l'Executiu de Pedro Sánchez esperarà "a aquesta renovació per procedir al nomenament dels magistrats que corresponen al Govern".

La ministra ha tornat a arremetre contra el PP quan ha estat preguntada per la carta de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, al president de la cúpula judicial, Carlos Lesmes, a qui recolza després del seu dur discurs de l'any judicial, en el qual va amenaçar de dimitir si el PP i el PSOE no es posaven ja d'acord per renovar el CGPJ. Sobre això, ha dit que entén que hagi escrit a Lesmes perquè és "imprescindible donar normalitat institucional al nostre país" després de quatre anys sense renovar el Consell.

Però el que li preocupa és la posició del PP i del seu president, Alberto Núñez Feijóo, que després del discurs de Lesmes "va buscar no només la tutela de la Comissió remetent cartes a Jourová i al comissari de Justícia, Didier Reynders, quan és una qüestió de la seva exclusiva responsabilitat, perquè només a ell correspon posar els noms a sobre de la taula". Segons Llop, el PP "va buscar la complicitat de la Comissió perquè s'incomplís la nostra Constitució i no es renovés l'òrgan de govern".

Però "afortunadament" la vicepresidenta "s'ha manifestat en els termes que consten expressos a la seva carta" que són, consta en la missiva, la "urgència i prioritat absoluta" de renovar el Consell i, després d'això, abordar la reforma del model de designació dels vocals procedents del torn judicial "tenint en compte els estàndards europeus", una cosa que "la Comissió considera necessària".