Les pressions europees per arribar a un acord sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) segueixen augmentant. Aquest dimecres, la Comissió Europea ha presentat un informe de l'executiu comunitari que analitza la salut democràtica de l'Estat amb una avaluació dels riscos per a l'estat de dret, on es destaca la situació del CGPJ. El document titllaria d'"insostenible" i "anòmala" la situació. 

En el nou informe, Brussel·les considera que el desbloqueig de la renovació del CGPJ ha de ser "un objectiu prioritari" i que s'ha de posar en marxa "immediatament" després la revisió del sistema d'elecció dels seus membres. És la tercera vegada que la Comissió fa un estudi del sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa en cadascun dels estats membre de la Unió. En aquesta tercera edició, torna a treure resultats molt similars i, un cop més, no es fa cap referència a les causes catalanes. 

Des de la Comissió s'ha subratllat en l'informe que "adaptar" el sistema de designació als "estàndards europeus", demanda similar a la qual van presentar les dues majors associacions de jutges fa unes setmanes. L'Executiu europeu demana que almenys la meitat dels membres siguin designats pels mateixos jutges i les entitats apostaven per la seva totalitat. 

Tot plegat arriba el mateix dia que el Congrés dels Diputats es disposa a decidir si comença aquest dimecres a tramitar la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial a proposta del grup socialista. Abans d'arribar a la cambra aquesta reforma ja ha aixecat polseguera entre el PSOE i el PP. 

Sense acord

El passat dilluns i després d'esquivar-se mútuament durant temps, els socialistes i els populars es van reunir per tractar la renovació del CGPJ. Un cop més, les negociacions entre el PP i el PSOE no van donar el seu fruit. Van sortir de la trobada sense acords i intercanviant-se retrets. Félix Bolaños, ministre de la Presidència, i Esteban González Pons, vicesecretari general institucional del PP, van mantenir una reunió que només es va allargar tres quarts d'hora al Congrés dels Diputats.

A la sortida de la reunió, cada partit tenia una versió diferent del que havia succeït. "Feijóo i Casado tenen la mateixa voluntat de bloqueig", van afirmar des de les files socialistes, que només uns dies abans havien afirmat que el PP és incapaç d'assumir responsabilitats. Pels populars, la reforma que impulsen aquest dimecres al Congrés els socialistes era i és "una línia vermella". Així, que el dilluns simplement es va allargar l'agonia de la renovació d'aquest òrgan.