Laura Vilagrà, diputada d'Esquerra i un dels perfils que tot indica que tindrà incidència en el nou Govern de Pere Aragonès si es concreta un acord, ha confirmat que els terminis per formar legislatura es compliran. Avui és dilluns però ja preveu com acabarà la setmana: "Estic convençuda que l'acord hi serà. Estem avançant, encara que teníem moltes qüestions de fons per aclarir i compartir. Simplement aquesta setmana evidentment farem el que calgui cada dia per arribar a l'acord d'investidura i poder fer un ple divendres amb totes les garanties i una majoria àmplia", ha dit en declaracions a TVE.

Quan parla d'acord, es refereix òbviament al que els republicans volen tancar amb Junts per configurar una nova legislatura, i ja ha recordat els passos endavant que s'han fet:  "Amb Junts teníem un acord a la Mesa i és el que estem fent aquests dies, aprofundint en aspectes programàtics, i ara n'hem de fer un altre amb el futur presidenciable, Pere Aragonès". Vilagrà també va ser una de les primeres a confirmar un preacord amb la CUP aquest cap de setmana. Això escrivia a Twitter: "Els equips negociadors d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG ultimen un preacord per a la investidura i fixen els eixos socials i nacionals pera  la propera legislatura que hauran de validar els respectius òrgans de decisió". 

La qüestió del foam

Precisament, un dels aspectes d'aquest preacord que han tancat és en clau nacional i també pel que fa a les actuacions dels Mossos d'Esquadra. Introduir canvis en la gestió de l'ordre públic és un dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren imprescindible un canvi en les actuacions policials en l'ordre públic, de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l'ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya.

Vilagrà ha puntualitzat: "El que diem és aturar els projectils fins que no es facin públics els protocols i, en tot cas, s'apliquin bé. I també ens citem a fer un debat al Parlament, com ja va passar amb les pilotes de goma, que en aquell moment es va optar pel foam. Estic convençuda que Junts també hi està d'acord, com ja hem manifestat la CUP i ERC, per tal d'establir una altra manera de treballar".

Des de Junts, les primeres veus admeten que no tenien constància ni del preacord de la CUP i ERC, ni de les intencions de retirar el foam. En declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha declarat: "Els consellers de Junts no sabien res, vam estar en un congrés de la JNC i ningú en sabia res. No sabem tampoc de la seva eficàcia. Això, si es tracta de la CUP, també s'ha de ratificar. No en tinc informació".

Sobre el president Puigdemont

Un altre dels aspectes és com fer el camí cap a la independència, objectiu de les tres formacions. Vilagrà assegura que ERC treballa per un referèndum però, de moment, admet que totes les vies són possibles: "No n'abandonem cap. El nostre objectiu és la independència, d'aquí a dos anys volem guanyar amb una majoria clara independentista a les municipals i, si el procés de diàleg no ha fructificat prou, hem d'estar preparats, preferentment amb un referèndum. No abandonem cap via. El que volem és guanyar".

Precisament, sobre el paper del president Carles Puigdemont, defensat com "el president legítim" des de Junts, Vilagrà posa el matís: "Ha estat un president molt important i la persona que en aquests moments internacionalment pot fer feina i li hem de trobar un paper. Però en qualsevol cas tot fa pensar que a partir de divendres el president serà Pere Aragonès. Les urnes el 14 de febrer van parlar i van donar una majoria àmplia i liderada per ERC".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat