El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dissabte construir "sense demora" un Govern fort i de grans consensos. El també vicepresident amb funcions de president i candidat d'ERC a dirigir la Generalitat ha fet aquestes declaracions a les portes del primer debat d'investidura, que s'ha de celebrar, a tot tardar, el pròxim 26 de març. En aquest primer debat, el president del Govern ha de ser elegit per majoria absoluta. En el cas que això no succeís, llavors s'obriria un període de dos mesos en el qual els partits polítics haurien de negociar per trobar un candidat de consens. Un cop superat aquest període, si no hi ha cap nom per liderar l'executiu, Catalunya es veuria abocada a celebrar unes noves eleccions

En els darrers comicis, celebrats el 14 de febrer, ERC i el PSC van empatar en el primer lloc amb 33 escons cada un. Malgrat que els socialistes van ser la força més votada, les tres formacions independentistes van assolir, per primer cop, una majoria tant en vots com en escons.

En aquest context, ERC, la CUP i JxCat es troben immersos en un procés de negociació per tal de poder configurar un govern independentista. Tant la formació liderada per Oriol Junqueras com la de Carles Puigdemont han mostrat la seva voluntat d'arribar al primer debat d'investidura amb un consens, que hauria de portar Aragonès a presidir la Generalitat. Ara bé, les negociacions avancen lentament i, de moment, no s'ha concretat res. Per la seva part, Carles Riera, de la CUP, ha alertat sobre "la desconfiança i manca d'entesa que existeix entre ERC i Junts", que van formar un executiu de coalició en l'antiga legislatura.

Oriol Junqueras intervencion acto 90 años / ACNOriol Junqueras durant la seva intervenció en l'acte dels 90 anys d'ERC / ACN

Una Generalitat republicana

Aragonès, que avui ha participat en l'acte per commemorar els 90 anys de vida d'ERC, ha reivindicat que aquest nou Govern ha de ser fort, per poder fer front a la crisi socioeconòmica desfermada per la Covid. "No pot ser un simple intercanvi de cadires", ha argumentat Aragonès, per qui el nou executiu ha de sorgir del consens per agrupar majories àmplies no només de formacions independentistes, sinó també d'aquelles que defensen la llei d'amnistia i el dret a decidir i de l'autodeterminació en clara referència a En Comú Podem.

Des d'un inici, i ja durant la campanya electoral, ERC ha mostrat la seva voluntat que aquesta formació política entri en l'executiu. Ara bé, Junts i comuns s'han vetat mútuament davant d'aquesta possibilitat. 

"La pròxima Generalitat ha de ser republicana", ha exigit Aragonès en aquest acte, una cita que també ha comptat amb les intervencions de Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu, així com les intervencions per videoconferència d'Oriol Junqueras, president de la formació i empresonat a Lledoners, i Marta Rovira, secretària adjunta, exiliada a Suïssa.

Vilalta ha posat l'accent que a ERC "la repressió no l'ha aturat ni l'aturarà mai", mentre que Junqueras ha assegurat: "Som el partit polític més represaliat". En aquest sentit, ha defensat que al llarg de la seva història, ERC ha encarnat la lluita contra els valors de l'antic règim que es van perpetuar durant quaranta anys de dictadura i que la seva herència encara està vigent en alguns estaments i institucions de l'estat espanyol. "El que ens pertoca és construir una República catalana de llibertat i justícia per a tothom, al servei de la gent i de la construcció d'un món millor", ha exposat Junqueras. 

marta rovira y marta vilalta 90 años ERC / ACNMarta Vilalta ha passat la paraula a Marta Rovira en l'acte per commemorar els 90 anys d'ERC / ACN

Per Rovira, ERC representa nou dècades de "coherència" i "compromís" amb les persones, les seves llibertats i drets. "ERC seguirà sent sempre garantia de la trilogia republicana: igualtat, fraternitat i llibertat", ha indicat Rovira, que ha afegit: "La política i la cultura són l'eina per combatre l'exclusió (social i econòmica) i el feixisme, que torna a estar vigent en les societats actuals".

Els dirigents republicans, però, no només han posat l'accent en les fites conquerides fins ara per la formació, sinó en els reptes de futur d'aquesta. "Volem seguir conquerint drets per a la gent perquè en noranta anys d'història, quan ERC lidera el país, el país avança. Estem al costat de la gent", ha sentenciat Vilalta.