"El deep state espanyol actual és el mateix que en l'època de Franco", ha denunciat contundentment el president Carles Puigdemont en una entrevista a Russia Today, del programa Going Underground d'Afshin Rattansi. Des de l'exili, el president ha criticat les acusacions "fantasioses" de contactar amb l'exèrcit rus per declarar la independència de Catalunya. "Si no poden combatre les idees, fan servir notícies falses", ha assegurat.

Puigdemont ha puntualitzat que, a Espanya, la monarquia la va anomenar el dictador Francisco Franco, i també es nota encara la influència del Franquisme als mitjans de comunicació i a la Justícia, segons ha valorat el president. "No és nou utilitzar aquestes estratègies", assegura. Des de l'exili, Puigdemont ha assenyalat que la seva situació tampoc és nova a Catalunya: "No és la primera generació que ha de marxar a l'exili, però esperem ser l'última".

Catalunya contra el feixisme 

Durant l'entrevista, Puigdemont ha recordat Lluís Companys, detingut per les autoritats alemanyes i retornat a Espanya, on va ser afusellat.

El president i eurodiputat també ha fet esment a la important història de lluita contra el feixisme a Catalunya, i ha valorat el nou repte que apareix ara amb l'entrada de Vox al Parlament de Catalunya. Tot i això, ha puntualitzat que les posicions extremistes ja estaven representades per altres formacions com Ciutadans o el PP. "L'extrema dreta sempre s'ha situat en la defensa de la unitat d'Espanya, per una nostàlgia del Franquisme. En canvi, els independentistes, sempre es troben en l'espai progressista", ha explicat.

L'impacte del suplicatori de Puigdemont

Puigdemont també ha repassat l'impacte del suplicatori per Europa, i ha explicat que ara hi ha la possibilitat que sigui extradit a Espanya, on "no hi haurà un judici just". "La nostra crisi és una crisi europea. És una amenaça per una de les bases de la democràcia europea que és la protecció dels drets fonamentals", ha assenyalat, afegint que la persecució política a Espanya i la implicació de la UE és un "molt mal senyal".

RT

El president ha defensat que les coses amb el govern de PSOE i Podemos tampoc han canviat gaire que amb l'executiu de Rajoy. "Res ha canviat, la gent continua a la presó i a l'exili", ha assegurat, defensant que l'únic que ha canviat són el vocabulari i les formes.