Tot i que només compten amb 33 diputats al Parlament, ERC té la intenció que el nou Govern de la Generalitat estigui format només per membres del seu partit i no de cap altra formació, després de la sortida de Junts. Així ho ha confirmat Laura Vilagrà, consellera de Presidència, davant la possibilitat que alguns dels membres dels comuns poguessin assumir alguna conselleria de les que han quedat buides després de la consulta a la militància dels fins ara socis de govern d'Esquerra Republicana. Els de Jèssica Albiach són ara un dels seus socis més factibles, però insuficient per a aconseguir majories, per les que continuen necessitant Junts o el PSC. En una entrevista a RAC1, Vilagrà ha explicat que no es plantegen obrir el Govern per negociar-lo amb altres partits, fet que es tradueix en un Executiu només d'ERC, amb possibles incorporacions d'independents. En aquest sentit, minuts després ha dit a Catalunya Ràdio que s'està treballant en una nova estructura de Govern, que podria suposar una reducció del número de conselleries a través de la seva fusió i que espera que aquesta pugui estar llesta pel proper Consell Executiu de dimarts. 

Abans de la consulta, des d'ERC s'havien posicionat a favor que Junts continués formant part del Govern, tot i que sempre des de la lleialtat. Davant els resultats de la consulta, la consellera Vilagrà ha lamentat que ERC hagi prioritzat el país al partit, quelcom que, a parer seu, no ha fet Junts, que ha optat per l'opció més fàcil quan el que realment necessita Catalunya és un govern "fort i cohesionat". Tot i la dificultat de la situació per ERC, havent de governar amb minoria i amb Laura Borràs assegurant que el perdedor de la votació de la militància és Pere Aragonès, Vilagrà confia en "tirar endavant" amb l'objectiu d'aconseguir la independència. 

"El país no es pot permetre eleccions"

Des de Junts, especialment el sector de Laura Borràs, ha demanat a Pere Aragonès que convoqui eleccions a Catalunya avui mateix, ja que el seu Executiu ha perdut legitimitat per la seva sortida. Aquest, però, és un escenari que Vilagrà descarta de ple, ja que considera que "el país no es pot permetre el luxe d'unes eleccions" en un context econòmic i social complicat en el que es necessita és estabilitat per complir el seu mandat: "Eleccions n'hi va haver fa un any i mig i per nosaltres ara això no és una sortida, ja que generaria un nou procés d'inestabilitat i potser no donaria un resultat massa diferent de l'actual", ha defensat la consellera, que ha defensat que el 52% de la majoria independentista a les eleccions del 14 de febrer continua vigent i, per tant, no s'ha reduït la força independentista a Catalunya. 

Sobre el resultat de la consulta, Vilagrà considera que Junts mai no va acceptar quedar per darrere d'ERC a les últimes eleccions, en què els republicans van aconseguir un escó més, fet que "ha dificultat la legislatura" i que no podia seguir en la mateixa línia, en un "govern en què ens miràvem de reüll i on els socis intentaven minar la figura del president", un fet que ha definit com a situació dolorosa. Ara, amb el Govern trencat, la consellera espera reconstruir ponts amb la CUP, fixant-se en el fet que el 40% del que es va acordar fa any i mig amb els anticapitalistes s'ha complert, una "execució alta".