L'expresident de la Cambra de Comerç i ara diputat de Junts, Joan Canadell, ha manifestat que després de la ruptura del govern de coalició de Pere Aragonès aquest ha de convocar eleccions anticipades. Si el president Pere Aragonès pensés en el país, hauria de convocar eleccions demà mateix", ha insistit. "Ha incomplert el pacte d’investidura i ja no el pot reconduir…", ha afegit.

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

"Junts va néixer per això! Vam dir que així no podíem seguir, que calia complir el pacte de govern. Però el president no va voler complir el pacte d’investidura. Vam dir que donaríem la veu a la militància, que ha votat massivament. Ha guanyat el no, sortim del govern i calen eleccions!", ha reiterat.

Per la seva banda, el president Quim Torra s'ha mostrat molt satisfet per la decisió de la militància de Junts de sortir del govern, i no ha dubtat a felicitar-los: "La meva enhorabona", ha indicat.

També ha valorat la decisió l'advocat i diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas. "Gran exercici de radicalitat democràtica amb una participació extraordinària. Comença un nou cicle a Catalunya. Ara a remar tots junts!!", ha indicat. I el secretari d'organització de Junts, David Torrents, ha agraït la feina dels qui han organitzat la consulta. "Aquests dies no he dit res sobre la consulta de Junts sobre sortir del govern. Primer de tot, agrair als membres de la sindicatura la feina: Míriam Nogueras, Mònica Sales, Damià Calvet. Agrair a tots els militants la participació (79’18%). He votat No per coherència i dignitat", ha afegit.

La militància de Junts ha dit no a seguir al Govern de Pere Aragonès. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants d'aquesta formació han contestat negativament a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat?". El 42,39 han votat a favor de continuar al Govern i un 1,88%, en blanc. La decisió, que equival a prémer un botó d'autodissolució de la coalició de Govern, ha estat adoptada amb una participació molt alta, el 79,18% dels 6.465 afiliats al partit. Les urnes electròniques s'han obert a les 17 hores d'aquest divendres després que les votacions van començar a les 0 hores de dijous. L'executiva del partit es troba reunida en aquests moments per avaluar els resultats i acordar la resposta abans de comparèixer davant la premsa. 

La decisió de la militància no afectarà només a la continuïtat de Junts al Govern, també impactarà amb contundència dins del partit que no ha amagat la profunda divisió interna que ha provocat aquest debat. La presidenta, Laura Borràs, i tots els dirigents afins s'han posicionat i han fet campanya a favor del no. De la seva banda, el secretari general, Jordi Turull, tot i que va assegurar que faria públic el seu posicionament, al final va renunciar a fer-ho emparant-se en la neutralitat que va reclamar la sindicatura electoral. Això no obstant, els dirigents afins a Turull es van pronunciar a favor de continuar a l'executiu. Tampoc el president a l'exili Carles Puigdemont va prendre partit públicament, però si ho van fer els dirigents més propers a ell, que van fer campanya a favor del no.