La militància de Junts ha decidit que el partit ha d'abandonar el Govern. Així, després de dos dies de votacions, el 55,73% dels afiliats ha votat "no" a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat?". Per contra, el 42,39% ha votat a favor de continuar al Govern i un 1,88%, ha votat en blanc.

🔴Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern
 

La decisió de la base del partit obre un nou escenari en la política catalana. En aquest sentit, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, ha fet una piulada sobre la decisió de Junts de trencar la coalició de Govern: "Dos anys perduts i un govern trencat, enmig d'una crisi econòmica, mai és una bona notícia. La ciutadania necessita governs forts i estables. A partir d’avui s'obre una nova oportunitat de posar Catalunya en marxa amb una majoria progressista". Així, la dirigent dels comuns ha obert la porta a sumar una majoria alternativa que aglutini les esquerres. 

D'altra banda, en declaracions a TV3, Albiach no ha tancat la porta a una eventual entrada al Govern. En aquesta línia, ha indicat que, si es dona aquesta possibilitat, s'haurà de debatre internament. I respecte al futur de l'executiu català, ha apuntat que "ara, el més important és veure què diu el president, que fa massa dies que el vèiem pendent de Junts".

AlbiachTuit
 

Pedro Sánchez recorda que “el PSC sempre estén la mà”

En una roda de premsa des de Praga, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat la decisió de la militància de Junts de trencar la coalició de Govern. “En un context de guerra a Europa, d’inflació i d’una crisi energètica, el valor de l’estabilitat és fonamental”, ha assenyalat. A més, ha declarat que ell aposta per “l’estabilitat” i que des de la Moncloa “sempre hem estès la mà perquè existeixi diàleg a Catalunya”. 

Sánchez també ha assegurat que el primer secretari dels socialistes catalans “sempre ha estès la mà” per arribar a acords. I, per tant, ha apuntat que hauria de ser la prioritat del partit d’Oriol Junqueras i Pere Aragonès conservar l'estabilitat del Govern. Una estabilitat que, segons Sánchez, és molt important. “El PSC sempre ha apostat per allargar la mà per l’interès de Catalunya i per resoldre problemes relacionats amb la crisi econòmica, els preus de l’energia i la inflació”, ha comentat.

Amb tot, Sánchez ha remarcat que “el valor de l’estabilitat és important a totes les institucions i tots els governs perquè cal protegir les classes treballadores i mitjanes. La nostra aposta és inequívoca pel diàleg i allà és on estarà el socialisme català”.