Les bases de Junts han fet costat a l'aposta per sortir del Govern i la presidenta del partit, Laura Borràs, principal abanderada d'aquesta sortida, s'ha encarregat de posar-hi veu. Borràs ha deixat clar amb la seva intervenció que l'obertura de les urnes ha marcat una reorganització del joc d'equilibris interns del partit. "Si parlem de guanyadors i perdedors, és evident que Junts guanya i Pere Aragonès perd", ha sentenciat com a conclusió de la votació. La presidenta del partit ha avisat que Junts protagonitzarà a partir d'ara una "oposició ferma" i ha posat mans a l'obra: ha sentenciat que el Govern de Pere Aragonès "ha fracassat i ha perdut la legitimitat democràtica". Tot seguit ha estat el secretari general, Jordi Turull, que fins ara havia liderat les converses amb Aragonès, qui ha reiterat els retrets als republicans.

Després d'unes jornades d'intens debat al partit, una de les preocupacions de la presidenta i el secretari general en la seva intervenció ha estat projectar una imatge de cohesió interna. De fet, Borràs ha assegurat que l'executiva ha assumit el resultat tancant la reunió amb aplaudiments. També Turull ha garantit aquesta cohesió assegurant que se sent "secretari general del 100% del partit" i que la votació ha representat un revulsiu intern. Això no obstant, en ser preguntat sobre el seu vot, s'ha negat a revelar-lo, ironitzant que, a pilota passada, "seria massa fàcil". 

Borràs i Turull han comparegut en roda de premsa després que l'executiva del partit s'ha reunit per analitzar els resultats de la consulta a la militància. Un 55,73% dels militants de Junts han votat a favor de sortir del Govern de Pere Aragonès. Hi han participat el 79,18% dels 6.565 militants de Junts. Un 42,39 han votat a favor de continuar al Govern i un 1,88%, ho ha fet en blanc.

 

Aquesta mateixa tarda els consellers de Junts han fet arribar al president, Pere Aragonès, la renúncia al càrrec, segons ha explicat Turull. Es tracta dels consellers d'Economia i Hisenda, Jaume Giró; Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; Justícia, Lourdes Ciuró; Universitats i Recerca, Gemma Geis; Drets Socials, Violant Cervera; i Salut, Josep Maria Argimon. A més, Turull ha revelat que Xavier Trias, l'exalcalde de Barcelona a qui Junts aspira a presentar com a candidat a les properes eleccions muncipals i que no ha amagat el seu suport a continuar al Govern, li havia enviat un missatge garantint-li el seu suport. 

Oposició ferma i responsable

"Des d'avui Junts per Catalunya passa a l'oposició per fer oposició de manera ferma i responsable", ha advertit Borràs, que ha insistit que Junts és un partit "amb vocació de govern, però també amb paraula, i quan els pactes no es compleixen actua amb responsabilitat". A partir d'aquí ha acusat Pere Aragonès de no haver estat capaç de liderar un executiu de coalició i de prioritzar els acords amb el PSOE abans que els acords que van permetre la seva investidura; ha assegurat que el seu Govern ha fracassat i ha "perdut la legitimitat democràtica"; i ha insistit de nou en la necessitat que Aragonès se sotmeti a una votació al Parlament. La conclusió, segons Borràs, és que per Junts, sortir del Govern és un "pas imprescindible per recuperar la credibilitat" i per "un canvi de rumb per a l'independentisme". 

Turull, que ha reiterat els retrets als incompliments d'Aragonès, ha advertit que "la reflexió l'ha de fer aquell que va ser votat amb 74 vots i, de cop i volta, 41 li diuen que no li donen la seva confiança perquè no ha complert l'acord signat". "Ho hem provat tot i més, i això no anava d'ultimàtums, anava d'una reflexió profunda; i vam dir així no podem seguir, i la resposta va ser, així heu de seguir, i això demostra que no ens coneixen", ha denunciat Turull.

Tots dos han insistit que Junts continua sent un partit amb vocació de govern però que, quan els compromisos no es compleixen, "actua amb responsabilitat". "Volem governar per fer la independència", ha reiterat Borràs, mentre que Turull ha assegurat que participaran en tots els espais on es defensi l'independentisme.