La CUP ja ha reaccionat a la decisió de la militància de Junts per Catalunya de sortir del Govern. Ha estat la diputada al Parlament Eulàlia Reguant qui ha definit aquest episodi com “un nou element del col·lapse de la legislatura”. “Nosaltres entenem que la ruptura del Govern pertany al col·lapse d’una legislatura que s’ha acabat veient que no ha acabat obrint un nou cicle, com sí que hauria pogut ser”, ha opinat en declaracions al programa Planta Baixa de TV3. Segons Reguant, “l’estratègia de pacte amb el govern espanyol era i és un cul-de-sac, perquè no permet afrontar ni les crisis que vivim”. “Aquest pacte a vegades és més i menys visible a vegades, però sempre ha impossibilitat abordar reptes col·lectius” de país, ha afirmat la diputada anticapitalista.

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

Reguant també ha estat preguntada sobre la possibilitat que la CUP entri al Govern ara que queda més debilitat, amb la sortida de Junts. “Nosaltres ja fa setmanes que li fem propostes a Aragonès, i ell sempre ha tancat la porta”, ha afirmat. Segons la diputada anticapitalista, Catalunya es troba ara mateix enmig d’una “cruïlla”. El Govern, segons ella, ha de decidir si continua com fins ara, amb aquests acords que ha anat conformant sistemàticament, o si busca alternatives pel que fa a les polítiques”. D’altra banda, Reguant ja assegurat que la legislatura actual “ja ha arribat al que podia donar de si mateixa”.

La diputada de la CUP també ha estat preguntada per la condemna del Tibunal Suprem, que l’obliga a pagar 13.500 euros de multa per no haver respost les preguntes de Vox al judici del Procés. Reguant ha explicat que des del seu partit s’està estudiant com afrontar la sentència. D’altra banda, ha remarcat que es consolida la tesi que ja tenien, que “la presència de Vox al judici del Procés no era una anomalia judicial, sinó que tenia una clara vocació de marcar un camí en aquell marc”. És per això que l’ha titllat de “preocupant”, ja que segons ella, normalitza el feixisme. “El problema era que no s’acceptés l’objecció de consciència davant l’extrema dreta, i per això el dret a desobeir davant de Vox va ser la millor decisió presa de forma col·lectiva”, ha sentenciat.

Les declaracions de Reguant han arribat pocs minuts després que la militància de Junts per Catalunya decidís que ja no volia continuar al Govern que presideix Pere Aragonès. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants juntaires han contestat negativament a la pregunta de “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat?”. Només el 42,39% dels militants ha vist amb bons ulls mantenir-se a Palau. El cas és que la participació en aquesta consulta ha estat molt alta. Hi ha participat el 79,18% dels 6.465 afiliats que té el partit. La votació ha acabat aquest mateix divendres a les cinc en punt de la tarda, i el resultat s’ha fet públic escassos minuts després. L’executiva del partit s’ha reunit després de fer públics els resultats, els està avaluant i acordarà quina ha de ser la resposta abans de comparèixer davant la premsa.