El major dels Mossos d'Esquadra ha estat absolt aquest dimecres per la Audiència Nacional conjuntament amb la cúpula d'Interior per l'1-O. El tribunal ha desvinculat clarament el cos dels Mossos d'Esquadra de l'estratègia independentista del Govern i que deixa amb un gran interrogant la situació de Joaquim Forn, ex conseller d'Interior, condemnat per sedició per instrumentalitzar el cos contra els poders de l'estat espanyol.

La sentència ha arribat tres anys després del referèndum i la situació de Trapero no ha estat fàcil des d'aleshores. Finalment, però, la sentència ha estat absolutòria i el major, tot i que no ha fet declaracions públiques, s'ha mostrat satisfet. En unes imatges captades per TV3, es veu com ell i la seva advocada, Olga Tubau, s'abracen de manera molt emotiva després de conèixer la decisió de l'Audiència Nacional. 

Tubau, en canvi, sí que ha parlat i ha celebrat que "s'ha fet justícia" i ha quedat demostrat que no hi va haver "connivència política" en la seva actuació. La lletrada sosté que a la sentència ha quedat palès que Trapero i Laplana van actuar sempre "aplicant únicament i exclusivament" criteris policials, donant compliment a les ordres judicials i vetllant en tot moment per la seguretat ciutadana i l'ordre públic".

La Fiscalia, en contra 

L'absolució és un cop de puny a la Fiscalia i als seus arguments que no han pogut aguantar l'acusació, ni tant sols de desobediència. La Fiscalia demanava una condemna de 10 anys de presó per Trapero, Soler i Puig i de 4 anys per Laplana per delicte de sedició i va oferir com a qualificació alternativa la de delicte de desobediència pel qual se sol·licitava la imposició de penes de multa i inhabilitació per 1 any.Ara, davant la decisió contrària dels magistrats, el Ministeri Públic recorrerà amb tota probabilitat la sentència.  

Quan a la possibilitat que es presenti recurs contra la sentència, Tubau ha estat contundent quan ha afirmat que només es pot revocar una sentència absolutòria "si la motivació del tribunal és irracional o poc raonable" o bé si s'han deixat de valorar determinats elements. "Si la sentència està ben fonamentada, raonada, si el vot de la majoria i la sentència de la majoria recull de manera detallada i minuciosa la valoració de la prova i explica de forma racional el perquè arriba a la conclusió de l'absolució, és impossible que es revoqui la sentència", ha declarat.