L'exconsellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha criticat durament les últimes declaracions de la seva substituta, Meritxell Serret, a la premsa argentina, emmarcades durant el viatge oficial amb el president Pere Aragonès a l'Amèrica Llatina. La consellera assegurava en una entrevista al diari La Nación que la gira per països com Xile, Colòmbia o l'Uruguai, té la finalitat d'"anar millorant la reputació de Catalunya al món" i Alsina ha rebutjat aquestes declaracions en un missatge contundent a les xarxes socials. Qui ocupava el càrrec de Serret abans de la sortida de Junts del Govern s'ha preguntat a Twitter: "L'acció exterior del Govern ha de servir per "mejorar la reputación de la sociedad catalana?", citant la piulada del diari argentí que va entrevistar la titular d'Acció Exterior. "Dir això implica una renúncia immensa. La política internacional va de defensar els interessos nacionals de Catalunya al món, a tots els nivells. Això és el que vam fer i tornarem a fer", ha insistit en el mateix missatge. 

A banda d'aquesta polèmica afirmació que ha aixecat polseguera, Serret va defensar la seva gira amb Aragonès a diferents països de l'Amèrica Llatina, que ja ha rebut algunes crítiques, ja que serveix per "reforçar amb més aliances institucionals els vincles econòmics, comercials i de cooperació que ja existeixen" amb els països visitats a aquest territori. A més, va aprofitar per reivindicar la importància de les delegacions de la Generalitat arreu del món, remarcant que el Govern quan viatja a l'exterior tracta de representar "tots els ciutadans del país".

Les crítiques a Serret per aquestes paraules sobre el paper que juga actualment l'Acció Exterior del Govern no només han vingut des de Junts i l'exconsellera Alsina. També Elisenda Paluzie, expresidenta de l'ANC va voler mostrar el seu desacord amb una piulada: "En comptes de desgastar la imatge de l'Estat espanyol al món utilitzant la repressió de l'independentisme, com alguns ens hem esforçat a fer aquests anys, de la maneta dels ambaixadors espanyols a fer de bons minyons i regió espanyola exemplar", s'ha queixat. En una de les reunions que el president Aragonès i Serret han celebrat a Colòmbia, a l'ambaixada espanyola al territori, la bandera espanyola era més gran que la senyera catalana, fet que va provocar molts comentaris. 

Primera topada entre Serret i Alsina per Israel 

Poc després de la ruptura del Govern entre ERC i Junts i que Serret arribés a la conselleria d'Acció Exterior per substituir Victòria Alsina, la política d'ERC va posar fre a una de les grans apostes de la seva predecessora, que consistia en l'obertura d'una delegació del Govern a Israel, fet que xocava amb la resolució aprovada al Parlament, amb el suport dels republicans i el rebuig de Junts, en què s'acusava aquest país de practicar "apartheid" en determinats territoris. Serret va refredar les ambicions d'Alsina, afirmant que l'escenari d'obrir una delegació catalana a Israel no estava consolidat. Després, Alsina va contradir aquestes paraules, assegurant que en els pressupostos elaborats per Jaume Giró, aquesta estava prevista i comptava amb el vistiplau del ministeri d'Exteriors.