El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost aquest diumenge a les crítiques al seu viatge a l'Amèrica Llatina i ha rebutjat que comparin la seva acció exterior amb la de l'expresident Jordi Pujol. "Si es compara la meva presidència amb la de Pujol, potser és que no valoren prou la important acció exterior que van fer els presidents que hi ha hagut entremig", ha afirmat en declaracions des de Xile, últim país que visita abans de tornar a Catalunya. Així, Aragonès ha replicat al secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que va acusar el president "d'empetitir la institució" per no haver-se reunit amb cap president o cap d'estat, com sí que havia fet abans la Generalitat. En aquest sentit, el president ha recordat que s'ha reunit amb tots els governs de la gira i ha tret pit que el seu Govern "ha reconstruït la presència exterior".

Aragonès afirma que el seu Govern està recuperant la presència exterior

Turull va assenyalar aquest dissabte que, abans, el Govern "com a mínim" es reunia amb "caps d'estats o expresidents dels Estats Units", en referència a la trobada de Jordi Pujol amb el president nord-americà George Bush (pare) l'any 1990. Així, va acusar Aragonès de conformar-se amb reunions amb càrrecs menors, i d'impregnar la imatge del Govern de "renúncia i resignació". En declaracions als mitjans des de Xile, Aragonès ha insistit que s'està recuperant la presència exterior després d'uns anys que, també a causa de les pressions de l'Estat, ha estat "molt difícil" la presència a fora. "Avui més que mai Catalunya està present com un agent que decideix per ell mateix a l'escena internacional", ha reiterat.

El president ha recordat que la Generalitat ha reobert aquesta setmana la delegació al Con Sud, amb seu a Buenos Aires, després que el 2011 tanqués per un acord polític de CiU amb el PP. "El que van tancar, nosaltres ho hem reobert", ha reblat. A més, ha destacat que en la gira per Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile ha estat rebut per tots els governs estatals i que s'ha reunit amb diversos parlamentaris, malgrat que no va poder reunir-se amb el president colombià, Gustavo Petro, ni amb la vicepresidenta uruguaiana Beatriz Argimón.

​Malgrat tot, Aragonès ha definit l'agenda d'aquests dies com a "intensíssima", i ha insistit que si s'ha de valorar l'acció exterior del Govern i la presidència de la Generalitat, "només cal comparar" els darrers 10 anys amb els últims 2. "A qui li pesi que Catalunya surti a l'exterior i que defensem la presència institucional del país a tot el món, haurà de tenir molta paciència, perquè ho continuarem fent", ha advertit. La gira de 9 dies conclourà el pròxim dilluns, jornada en la qual Aragonès té previst reunir-se amb el ministre xilè d'Hisenda i Economia, Mario Marcel, i el de Foment i Turisme, Nicolás Grau. Conclourà el viatge amb una trobada amb Michelle Bachelet, expresidenta de Xile. 

Finalment, Aragonès ha demanat que l'acció exterior "no entri a formar part com un pim-pam-pum més de la campanya de les municipals". "Els que ens estimem el país hauríem de posar per sobre la representació exterior als interessos partidistes de curta volada", ha afegit.