L'acord entre ERC i la CUP, avalat per la militància de la formació anticapitalista, no ha generat gaire eufòria entre l'independentisme. Conscients que el suport de JxCat és indispensable per a la investidura de Pere Aragonès, caps dels actors no té encara res a celebrar.

Qui s'ha mostrat molt decebut amb l'acord ha estat el raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, que com és habitual no s'ha mossegat la llengua a l'hora de valorar l'última hora política. "Jo no en presumiria molt ni faria gaire soroll d'aquesta unitat aconseguida per anar junts de la maneta cap a l'escorxador", ha piulat. El raper es va veure fa pocs dies amb els caps de llista de la CUP, Dolors Sabater i Carles Riera, que es trobaven a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont.

Des de la mateixa CUP s'ha volgut aclarir que l'acord és de "mínims" i que en cap cas és un acord de Govern. "Amb la nostra força hem arribat a aquest acord. Cal continuar treballant. Hem d'anar més enllà", ha aclarit en roda de premsa la diputada Eulàlia Reguant.

Més contents estan els republicans, que volen reivindicar l'acord per pressionar JxCat. "No hi ha cap punt en concret que sigui insalvable i que ara mateix impedeixi fer possible la majoria de 74 diputats", ha subratllat la portaveu Marta Vilalta.

Els dubtes de JxCat i l'oposició

Paral·lelament, JxCat ha convocat per aquest tarda una reunió de l'executiva, que ha de decidir el sentit del vot dels seus diputats a la investidura del candidat d'Aragonès. La portaveu del grup parlamentari, Gemma Geis, ja va deixar clar en la reunió que va mantenir amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i en la roda de premsa posterior que no hi ha un acord que permeti el vot a favor.

L'oposició tampoc veu gens clara la investidura. Tant el candidat del PSC, Salvador Illa, com la número dos de Ciutadans, Anna Grau, han posat en dubte que Aragonès sigui investit, almenys demà. Pel que estem veient no hi ha acords tancats ni majories garantides", ha dit Illa en una entrevista al Planta Baixa de TV3 tot just abans de confirmar que votaran negativament.

"Serà una mica 'gatillazo' i una colossal pèrdua de temps", ha dit Grau criticant l'"escenari de baralles i negociacions pseudomafioses" que segons el seu parer estan protagonitzant les tres formacions que estan negociant el futur Govern.