Amb el vot dels 9 diputats de la CUP a la butxaca perquè Pere Aragonès sigui president, Esquerra Republicana se sent reforçada per redoblar la pressió a Junts per Catalunya. La cúpula republicana confiava que les bases anticapitalistes donarien llum verda a la investidura, però vista l'experiència del passat i els posicionaments públics d'algunes organitzacions cupaires en les hores prèvies a l'assemblea, no les tenien totes. L'anunci de l'aval ha donat ales a ERC. Tant és així que instants després de fer-se públic, la portaveu Marta Vilalta ha comparegut per tornar a collar Junts. 

"No hi ha cap punt en concret que sigui insalvable i que ara mateix impedeixi fer possible la majoria de 74 diputats", ha subratllat. La dirigent republicana ha celebrat el veredicte de la CUP i ha promès que el seu partit treballarà "per millorar i ampliar" l'acord, tal com ha reclamat la militància cupaire. Segons ha explicat, el document segellat entre les dues forces "és un punt d'inici per desenvolupar un programa de govern". 

 

L'encaix de Junts en l'acord amb la CUP

La feina, en les properes hores, serà convèncer Junts perquè compri els punts acordats amb la CUP. Eulàlia Reguant ja els ha advertit que si es modifica l'essència del document pactat, el suport dels anticapitalistes a Aragonès pot saltar pels aires

A menys de 24 hores per l'inici del debat d'investidura, el candidat d'ERC sap que compta amb 42 vots a favor, lluny encara dels 68 necessaris per ser ungit en la primera votació. L'equip negociador d'ERC, format per Sabrià, Vilalta, Jové i Vilagrà, treballa a tota màquina per arrossegar els 32 diputats de Junts cap al sí. "Ho seguirem intentant, podem ser 74". Ara com ara, però, i segons expliquen fonts de la formació de Puigdemont, el més probable és que s'abstinguin, abocant Aragonès a una primera investidura fallida

En les últimes hores, ERC ha traslladat a Junts una proposta concreta sobre un dels punts principals que obstaculitza l'acord, el Consell per la República. El document va en la línia del que ja va avançar ElNacional.cat, aquest dilluns. Aposta per ampliar la participació de tots els partits independentistes a l'ens presidit per Carles Puigdemont i encomanar-li la tasca d'internacionalitzar la causa catalana i guanyar aliats a Europa. 

A la imatge principal, Marta Vilata compareix al faristol del Parlament. / ACN