La CUP facilitarà demà la investidura del candidat republicà, Pere Aragonès, amb el seu vot favorable, però ja ha alertat que aquest acord és de "mínims" i només serveix per "tenir un punt de partida". Així s'ha expressat aquest dijous la diputada Eulàlia Reguant en una roda de premsa minuts després que es fessin públics els resultats de la votació en què la militància ha donat el seu vistiplau a la investidura, però ha considerat insuficient el contingut de l'acord.

"Amb la nostra força hem arribat a aquest acord. Cal continuar treballant. Hem d'anar més enllà", ha aclarit Reguant, i ha afegit que el pacte és de "mínims" i que serveix per "donar el tret de sortida a la legislatura", la qual ha de ser, segons ha reivindicat, de "confrontació democràtica" amb l'Estat.

 

Per a la CUP, segons ha exposat Reguant, aquesta legislatura ha de tenir dues fases: una primera d'acumulació de forces i una segona de confrontació "democràtica" amb l'Estat. L'objectiu final és "generar les condicions objectives per acabar exercint el dret a l'autodeterminació abans que acabi la legislatura", en referència al referèndum que els cupaires duien al programa i que els republicans han assumit amb l'acord.

Els anticapitalistes han volgut deixar clar que l'acord amb els republicans "no és un acord de Govern" i han reivindicat el seu rol de pressionar el futur Executiu i la majoria independentista al Parlament "perquè hi hagi canvis transformadors que no són possibles en el marc constitucional i que xoquen amb els interessos de les elits". Ara bé, Reguant ha aclarit que la CUP no descarta entrar a l'Executiu i que aquest és un debat que haurà d'afrontar properament la militància.

cup grupo parlamentario parlament - acn

Tot el grup parlamentari ha comparegut a la roda de premsa per explicar els resultats de la votació de la militància / Foto: ACN

La crida a JxCat

Reguant també ha fet diverses crides a JxCat a sumar-se a l'acord després que ahir la seva portaveu, Gemma Geis, insinués que s'abstindrien al ple d'investidura d'aquest divendres. "Avui i ara, JxCat té la responsabilitat de sumar-se a aquest acord i estratègia de legislatura. Té responsabilitat de sumar-s'hi si vol posar-se al servei del país", ha insistit.

La dirigent cupaire també ha fet una crida als comuns, als qui ha demanat decidir si "volen seguir sent la crossa del règim i del PSOE" o si volen ser "una eina de canvi i motor d'aquest país" i ha posat d'exemple la lluita pel dret a l'habitatge o "per existir".

Preguntada sobre què passaria amb l'acord si ERC arriba a un de nou amb JxCat, Reguant ha deixat clar que aquest hauria de recollir el que els republicans han pactat amb la seva candidatura i que si no, "entendríem que han abandonat el pacte".