Estan sent uns dies foscos per a la democràcia, com a mínim a l'estat espanyol. L'operació de blanqueig del rei emèrit Joan Carles I, culminada amb el seu retorn a Espanya, i les revelacions de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre l'Operació Catalunya fan que ja no es pugui parlar de "clavegueres de l'Estat". "Ja podem parlar d’un Estat convertit en claveguera", ha precisat aquest diumenge el candidat a la presidència de Junts, Jordi Turull, des de l'Aplec del Caragol a Lleida. De fet, es tracta d'un Estat que està disposat "a tot en base a la unitat d'Espanya".

"Els drets i llibertats queden en un racó, poden alterar processos electorals, fer informes falsos i tupinades als judicis. És un Estat corcat", ha dit Turull per valorar el retorn de l'emèrit i les declaracions de Villarejo. Sobre l'Operació Catalunya, el futur president de Junts s'ha limitat a demanar "prendre nota" i apuntar que aquelles persones que es van "aprofitar" dels informes falsos haurien de disculpar-se. "Mentre el rei emèrit torna, encara hi ha una persona que ha fet una cançó que ha de batallar la justícia", ha conclòs, fent referència a l'exili del raper mallorquí Valtònyc.

 

El català a les aules

Turull també ha parlat sobre les dificultats per assolir un acord pel català a les aules: "La gent no vol retrets, vol fets per enfortir i preservar la llengua". Ha remarcat que el seu partit està "fent un treball rigorós amb el català", un tema amb el qual no es volen fer concessions. "Amb un tema que és el nervi de la nació mai hi pot haver una renúncia", ha manifestat el candidat a la presidència de Junts. En aquesta qüestió, la situació és límit perquè l'objectiu és resoldre-la en el pròxim ple del Parlament que se celebrarà la setmana vinent, davant la data límit imposada pel TSJC aquest 31 de maig.

Respecte de l'actualitat política, aquesta setmana es pot titllar de convulsa. Després de dos anys fugit, Joan Carles I ha retornat a Espanya gràcies a la carpetada de la Fiscalia. Malgrat les corrupteles de l'emèrit i la manca tant d'informació com de transparència, el Rei ha tingut una gran rebuda per part de l'Espanya monàrquica. Una situació que contrasta amb la que viu el raper Valtònyc, que encara no pot tornar a casa seva tot i haver derrotat l'Estat a Bèlgica aquesta setmana. Paral·lelament a tot això, els àudios de Villarejo i l'Operació Catalunya han arribat al seu punt àlgid en els últims set dies. El moment estel·lar, sense dubte, l'entrevista de l'excomissari a TV3. "Rajoy em va felicitar després que Artur Mas va perdre 12 escons", ha reconegut.