Han passat quatre anys, però Espanya ha estat finalment derrotada en el cas Valtònyc. La Fiscalia belga ha anunciat que no recorrerà la sentència que ha dictat aquest dimarts el Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) que denega l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas (Valtònyc), de manera que l'euroordre per la qual l'estat espanyol el reclama queda definitivament arxivada. "El fiscal ha decidit no recórrer", ha comunicat la Fiscalia. Així és com s'acaba la batalla judicial del cantant a Bèlgica, després de quatre anys a l'exili per les lletres d'unes cançons.

La notícia saltava al matí: el Tribunal d'Apel·lació de Gant rebutjava l'extradició de Valtònyc, després d'haver reexaminat el seu cas. "Hem guanyat, Valtònyc", piulava l'advocat Gonzalo Boye. La qüestió és que el Tribunal de Cassació va ordenar el gener passat la revisió del rebuig inicial a entregar el raper mallorquí a l'estat espanyol pel delicte d'injúries. Llavors, el tribunal només ha examinat la sentència pel que fa al delicte d'injúries en general. És a dir, si els insults del cantant al Rei en les seves cançons són un delicte a Bèlgica, d'acord amb el codi penal del país. La conclusió final ha estat clara: ha rebutjat l'extradició del cantant.

La sentència és ferma

Després de la decisió que la justícia belga ha pres aquest dimarts, la Fiscalia tenia un dia per presentar recurs. En cas de no fer-ho, la sentència seria ferma. I així ha estat. El Ministeri Públic belga ha comunicat aquesta mateixa tarda que no recorrerà la sentència dictada pel Tribunal d'Apel·lació de Gant: "El fiscal ha decidit no recórrer". Així doncs, la sentència és ferma i l'euroordre d'extradició contra Valtònyc queda arxivada definitivament. Quedi clar, però, que el raper probablement encara no podrà tornar a casa seva. Per tornar a l'estat espanyol, és molt possible que hagi d'esperar que el delicte prescrigui. En qualsevol cas, la batalla judicial a Bèlgica ha acabat i pot viatjar lliurement per la resta de la Unió Europea.

La justícia espanyola va condemnar el cantant mallorquí a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces a l'estat espanyol el 2018. Quatre anys més tard, arriba la quarta resolució a favor de Valtònyc. En les tres ocasions anteriors (tribunals de Primera Instància, Apel·lació i Cassació) es va denegar la petició d'extradició del cantant a les autoritats judicials espanyoles, rebutjant qualsevol dels tres delictes esmentats. Durant el procés es van produir dos fets rellevants: per una banda, es va emetre una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè l'estat espanyol pretenia jutjar-lo amb una llei posterior als fets; per una altra, Bèlgica va erradicar les injúries a la Corona, una llei de l'any 1847 del seu codi penal. Per la seva banda, l'estat espanyol ha recorregut totes les sentències del cas Valtònyc, provocant que aquest dilluns el Tribunal d'Apel·lació hagi hagut de tornar a respondre a la petició d'extradició. Aquest cop, però, Espanya ha viscut la seva derrota final.