Ja hi ha data pel judici contra Meritxell Serret per un delicte de desobediència greu. L'actual consellera d'Exteriors de la Generalitat i titular d'Agricultura durant el Govern de Carles Puigdemont serà jutjada el pròxim 29 de març davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.  Serret, que es va exiliar a Brussel·les el 2017, va tornar a Catalunya el març de 2021 i es va personar voluntàriament davant el Tribunal Suprem a Madrid, que la va deixar en llibertat. Un any després del seu retorn i després de declarar davant el Suprem, aquest tribunal va obrir un judici oral contra Serret per delicte de desobediència greu i va enviar la causa al TSJC, ja que no es va formular cap acusació de malversació. Així, l'ara consellera d'Exteriors serà el primer membre del Govern del referèndum que serà jutjada a Catalunya i no a Madrid pel referèndum de l'1 d'octubre. 

En unes breus declaracions a la premsa des dels passadissos del Parlament la consellera ha assegurat que "la repressió no l'aturarà", davant la citació. "Seguiré i segueixo compromesa amb el projecte independentista i republicà. Convençuda, i amb la consciència molt tranquil·la, que és un projecte legítim, el més útil a la ciutadania", ha comentat. Igualment, ha volgut refermar el seu "compromís amb la conselleria d'Acció Exterior", des d'on assegura que seguirà actuant per "treballar a favor sempre del millor per a la societat catalana".

Al gener, els magistrats del TSJC Jesús María Barrientos i Carlos Ramos van proposar al mateix tribunal la seva abstenció en el judici contra Serret, per l’1-O després que Tribunal Suprem anul·lés el judici contra la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell per falta d’imparcialitat d’aquests dos magistrats i evitar que aquesta situació es torni a produir. 

Agricultura no va assumir cap cost del referèndum 

En la seva declaració davant Pablo Llarena l'abril de 2021, després del seu retorn a Catalunya, Serret va reconèixer rebre els "advertiments" que va enviar el Tribunal Constitucional i haver assumit el mandat democràtic per tirar endavant el referèndum. Serret també ha "corroborat" que des de la conselleria d'Agricultura "no es va assumir mai cap mena de cost relacionat amb el referèndum". "Ara continuarem amb tot el procés judicial i seguirem amb aquesta posició que tinc de diputada exercint políticament" i treballant "per una solució política al conflicte", defensava llavors Serret. En el seu retorn, l'ara consellera d'Exteriors va rebre el suport d'ERC i també de Carles Puigdemont, amb qui va compartir exili durant més de tres anys.