Criteris a la carta. La sala penal del Tribunal Suprem ha dictat una interlocutòria avui en la qual ha obert judici oral per un delicte de desobediència greu per l'1-O a l'exconsellera d'Agricultura de la Generalitat i actual diputada per ERC, Meritxell Serret, i ha acordat enviar la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per considerar que és l'òrgan competent per al seu enjudiciament, perquè no s'ha formulat acusació contra ella per un delicte de malversació de cabals públics per l'organització del Referèndum. El Suprem manté així el seu criteri, tal com va fer amb els membres de la Mesa del Parlament, jutjats només per desobediència en el TSJC, i condemnats. Per contra, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser jugada i condemnada al Suprem pel delicte de sedició a 11 anys i mig de presó, i després de tres anys tancada va ser indultada, com la resta dels nou presos polítics.

En la resolució, el Suprem recorda que el ministeri fiscal, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular, exercida per VOX, van sol·licitar la confirmació de la interlocutòria de conclusió del sumari dictat per l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, el 6 de maig de 2021, i l'obertura del judici oral contra Serret únicament per un delicte de desobediència. Ara, quan la causa arribi al TSJC, la fiscalia i la resta de les acusacions han de presentar els escrits d'acusació, que en el cas del delicte de desobediència implica inhabilitació a càrrec públic.

 

Polèmica

Una polèmica jurídica, que els polítics catalans i líders socials jutjats ja han presentat en el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), és que el Suprem va assumir la causa contra els líders independentistes, quan aquests reclamaven ser jutjats pel TSJC, com fixa l'Estatut. L'alt tribunal espanyol va indicar que com hi havia una única factura emesa a l'estranger, la causa era seva.

Serret va tornar de l'exili l'11 de març del 2021 després de la sentència del Suprem, el 14 d'octubre de 2019. Va comprovar que els companys del Govern que no tenien imputades despeses de l'1-O van ser absolts de malversació i condemnats per desobediència, a una inhabilitació a càrrec públic ja complerta. Són els consellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

Ara el TSJC haurà de fixar una data per jutjar l'actual diputada d'ERC, mentre també té pendent de fixar la data del judici a la segona Mesa del Parlament per desobediència al Tribunal Constitucional i de la causa dels actuals diputats republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per l'1-O.