Nou revés a la Fiscalia General de l’Estat. El Tribunal Suprem ha acordat aquest dimarts anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica. La decisió l’ha pres la Secció Quarta de la Sala de Contenciosa Administrativa després dels recursos que van presentar l’Asociación de Fiscales, l’Asociación Profesional e Independiente de Fiscales i el fiscal antidroga Luis Ibáñez, que també era candidat al càrrec. Els recurrents afirmaven que la decisió no va ser vàlida perquè Álvaro García Ortiz, el fiscal general de l’Estat, no va donar opció al Consell Fiscal per estudiar si incorria en causa d’incompatibilitat pel fet que la seva parella, Baltasar Garzón (exjutge de l’Audiència Nacional), dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels Drets Humans.

García Ortiz, que té l’última paraula, va proposar el nomenament de Delgado malgrat que al Consell Fiscal (un òrgan consultiu) només va rebre els vots d’un dels dos vocals de la Unió Progressista de Fiscals (a la qual van pertànyer tant ell com ella) i de les dues vocals nates. Finalment, el 13 de juny el Govern va nomenar Delgado fiscal de sala de https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1982-837#acincuentayochoMemòria Democràtica, un càrrec de nova creació nascut arran de la Llei de Memòria Democràtica. Dolores Delgado va ser ministra de Justícia amb Pedro Sánchez entre el juny del 2018 i el gener del 2020 i fiscal general de l’estat entre el febrer del 2020 i el juliol del 2022, quan va renunciar al càrrec per problemes de salut.

Ara els jutges han acordat anul·lar el Reial decret 461/2023, de nomenament de Delgado, i la “retroacció d’actuacions” de tal manera que el Consell Fiscal pugui pronunciar-se sobre si concorre o no la prohibició que està prevista a l’article 58.1 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que fixa que els membres del Ministeri Fiscal “no poden exercir els seus càrrecs” en les fiscalies que “comprenguin dins de la seva circumscripció territorial una població en què el seu cònjuge o persona a qui estigui lligat de manera estable per una relació d’afectivitat anàloga exerceixi una activitat industrial o mercantil que obstaculitzi l’imparcial exercici de la seva funció”. Tot això, segons resa la norma, “a judici del Consell Fiscal”.

El Suprem ja va anul·lar el seu nomenament com a fiscal de sala Militar del Suprem

Aquesta és la segona clatellada que pateix la Fiscalia per part del Suprem a costa de Dolores Delgado. El novembre del 2023, l’Alt Tribunal va apreciar “desviació de poder” en la proposta del fiscal general de l’Estat per promoure Delgado com a fiscal de la Sala Militar i va ordenar que es dugués a terme una nova proposta. Álvaro García Ortiz havia situat Delgado a la plaça de fiscal en cap de Sala de la Fiscalia Togada del Suprem sense el suport del Consell Fiscal. En aquest sentit, el PP va presentar una querella contra el fiscal general per “prevaricació”, però el Suprem la va desestimar esgrimint que no existia un delicte de prevaricació administrativa ni de nomenament il·legal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!