El Partit Popular (PP) ha anunciat que interposarà una querella contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en els pròxims dies davant del Tribunal Suprem (TS). Els populars sostenen que podria haver comès un delicte de prevaricació administrativa en l'ascens de la seva antecessora a fiscal de la Sala del Militar al Tribunal Suprem, màxima categoria del Ministeri Fiscal. Segons el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo, aquest nomenament tenia com a objectiu "pagar un deute de gratitud" i propiciar així que Delgado s'incorporés a la cursa a la màxima categoria, un nomenament en què, argumenta el PP, García Ortiz va tenir un "caràcter decisiu". 

El mateix Tribunal Suprem va anul·lar el passat mes de novembre l'ascens de Delgado, en considerar que hi va haver "desviació de poder" per part del seu successor. Ara, davant el mateix tribunal, el PP presenta una querella en què recull que no hi ha "cap dubte" que García Ortiz sabia que no comptava amb el suport legal quan va proposar Dolores Delgado per al càrrec, al·legant que la proposició del fiscal va ser "arbitrària" i es va fer, al contrari de l'opinió de la majoria del Consell Fiscal, "sense esforç argumentatiu ni suport normatiu, basant-se en l'obstinació personal". 

A més, fonts dels populars remarquen que l'exministra ha estat acusada recentment per un fiscal anticorrupció d'apartar-lo d'investigacions rellevants per l'interès mercantil de la seva parella, l'exjutge Baltasar Garzón, que va ser apartat de la carrera judicial per una instrucció fora d'ordenament i contra els interessos del Partit Popular.

El precedent del passat novembre 

El TS va dictar una sentència el passat novembre en la qual apreciava desviació de poder en la proposta del fiscal general de l'Estat per promoure a fiscal de Sala l'exministra de Justícia i exfiscal general de l'Estat. Més concretament, la sentència del Suprem considera acreditat que la finalitat que buscava García Ortiz era la promoció de Delgado a la màxima categoria de la Carrera Fiscal, tractant d'omplir el que, en opinió del proponent, és una manca de la legislació en vigor. Segons el Suprem, això s'aparta de la finalitat pròpia de la potestat de resoldre convocatòries per a places del Ministeri Fiscal, les vacants del qual han de proveir-se fonamentalment conforme al criteri del mèrit.

"Aconseguir aquest objectiu era, en les seves pròpies paraules, una prioritat. A més, no cal subestimar tota la seqüència: iniciativa de convocatòria de la plaça per la mateixa codemandada quan encara era fiscal general de l'Estat, dimissió poc després d'aquest càrrec per raons de salut, convocatòria de la plaça i presentació de sol·licitud per la senyora Delgado, proposta a favor d'ella per qui va ser el seu estret col·laborador i en aquest moment ja el seu successor; i tot això, per si no fos prou, de manera ràpida i pràcticament sense solució de continuïtat", indica la sentència del Suprem. Segons fonts del PP, la desviació de poder podria constituir un delicte de prevaricació segons l'article 404 del Codi Penal. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!