Demanda tombada. La Sala Penal del Tribunal Suprem ha acordat desestimar i arxivar la querella interposada pel Partit Popular contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, perquè no aprecia indicis de delicte en la seva proposta d'ascens per a Dolores Delgado, la seva predecessora i ara fiscal de la Sala Militar al Suprem. L'òrgan judicial conclou que no existeix un delicte de prevaricació administrativa ni de nomenament il·legal, com es denunciava a la querella.

Segons el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo, aquest nomenament tenia com a objectiu "pagar un deute de gratitud" i propiciar així que Delgado s'incorporés a la cursa a la màxima categoria, un nomenament en què, argumenta el PP, García Ortiz va tenir un "caràcter decisiu". Així, el PP va presentar una querella en què recollia que no hi ha "cap dubte" que García Ortiz sabia que no comptava amb el suport legal quan va proposar Dolores Delgado per al càrrec, al·legant que la proposició del fiscal va ser "arbitrària" i "injusta", i es va fer "sense esforç argumentatiu ni suport normatiu, basant-se en l'obstinació personal". El text també assenyalava que la proposta "causava un perjudici a la funció pública en atemptar contra els principis d'igualtat, mèrit i capacitat".

Ara, però, la sala del Tribunal Suprem conclou que “la querella presentada no revela cap indici de criminalitat que justifiqui l'obertura d'un procés penal”. L'acte recorda que el fiscal general "no va dictar cap resolució" per a la promoció de Delgado, sinó que "va fer una proposta". El delicte de prevaricació exigeix que es dicti una resolució administrativa que sigui il·legal, que ocasioni un resultat materialment injust i que es dicti amb la finalitat de fer efectiva la voluntat particular de l'autoritat o funcionari, i amb el coneixement d'actuar en contra del dret. Això, segons el Suprem, no va donar-se en aquest cas.

El precedent del novembre

El mateix Tribunal Suprem va anul·lar el passat mes de novembre l'ascens de Dolores Delgado, en considerar que hi va haver "desviació de poder" per part del seu successor en la promoció a fiscal de Sala l'exministra de Justícia i exfiscal general de l'Estat. Més concretament, la sentència del Suprem considerava acreditat que la finalitat que buscava García Ortiz era la promoció de Delgado a la màxima categoria de la Carrera Fiscal, tractant d'omplir el que, en opinió del proponent, és una manca de la legislació en vigor. En aquesta ocasió, però, l'òrgan judicial ha donat la raó a García Ortiz i desestimat l'argument del Partit Popular.