La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, serà cessada al capdavant del ministeri fiscal, segons ha acordat el Consell de Ministres. La causa seria la seva pròpia renúncia per qüestions de salut després d'una intervenció quirúrgica a l'esquena, de la qual està tenint una recuperació molt dura. D'aquesta manera, segons ha acordat el Consell de Ministres, farà efectiva la seva substitució avui mateix i el relleu serà la seva mà dreta al capdavant del ministeri fins ara, Álvaro García Ortiz, fiscal de sala i cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat.

L'ombra de Villarejo

El govern espanyol ha anunciat que la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, compareixerà aquest dimarts a partir de les 13h, juntament amb la ministra de Justícia, Pilar Llop. A expenses de les explicacions que es puguin donar, la figura de Delgado estava molt qüestionada en els darrers temps. Així doncs, pesava damunt seu la presumpta connexió amb alguns dels protagonistes d'un dels casos de corrupció més grans a Espanya dels últims anys: el cas Villarejo. Arran de la difusió el setembre del 2018 de l'enregistrament efectuat per l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo durant un dinar amb Delgado i l'exjutge Baltasar Garzón —parella sentimental de Delgado—, entre altres comensals, la llavors ministra de Justícia va enviar un comunicat afirmant que segons recordava havia coincidit tres vegades amb l'excomissari corrupte. La primera trobada, a la qual no va posar data, s'hauria produït durant unes jornades jurídiques, que no va identificar, durant les quals Garzón els hauria presentat.

L'última hora d'aquesta relació la trobem el passat 15 de juliol. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón va prorrogar una de les peces del cas Villarejo, la que investiga un suposat encàrrec a l'excomissari per obstaculitzar l'extradició d'un empresari a Guatemala, i va oferir a l'actual fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, personar-se com a perjudicada. El magistrat entén que als àudios intervinguts a José Manuel Villarejo i analitzats per la Unitat d'Afers Interns apareixen "referències explícites" sobre Delgado quan era fiscal de l'Audiència Nacional, tribunal que decideix sobre les extradicions a altres països. Aquestes referències, assenyala García Castellón en la seva interlocutòria, podrien constituir un delicte contra l'honor, de manera que li ofereix personar-se com a perjudicada en constatar que al seu dia no es va realitzar "l'oportú oferiment d'accions". Però les relacions del passat entre ambdós, sembren damunt d'ells la sospita.

Marxa sense complir el seu propòsit

    La seva arribada al càrrec ja va començar coixa. Aleshores, es va qüestionar la seva independència per haver passat a exercir el càrrec immediatament després d'ostentar la cartera de Justícia al primer govern de Pedro Sánchez i ser elegida diputada pel PSOE a la llista de Madrid. D'altra banda, no ha pogut prosperar la intenció que perseguia la Moncloa perquè, una vegada cessada o dimitida, Dolores Delgado es convertís en fiscal de sala. Així doncs, el passat 21 de juny, el PSOE va decidir retirar l'esmena presentada el març davant el Congrés dels Diputats per promoure com a fiscal de sala al Tribunal Suprem a qui abandoni la Fiscalia General de l'Estat; una modificació que es va interpretar com un intent per premiar l'exministra Dolores Delgado quan deixés el seu actual càrrec. Van tirar la tovallola després que els socialistes constatessin la manca de suports per tirar endavant aquesta esmena. La seva presentació ja va suscitar crítiques generalitzades en la resta de forces de la cambra baixa, no només de l'oposició de PP, Vox i Ciutadans, sinó fins i tot del soci minoritari del govern espanyol, Unidas Podemos, i de diversos aliats parlamentaris. Pràcticament un mes després, es confirma la seva retirada, i per la porta del darrere.

    Qui és Álvaro García Ortiz?

    El relleu de Delgado l'agafa Álvaro García Ortiz. Va començar com a fiscal coordinador de l'aleshores adscripció de Menorca dels anys 2000 al 2002. Posteriorment, va ser destinat a la Fiscalia d'Àrea de Santiago de Compostel·la, on va ser nomenat fiscal especial coordinador d'Incendis de la comunitat autònoma des d'octubre del 2004. Posteriorment, el van nomenar fiscal delegat de Medi Ambient, Urbanisme, Ordenació del Territori i Incendis Forestals, des del 2007 a nivell provincial i autonòmic. L'any 2020, va prendre possessió del seu càrrec com a nou fiscal en cap de la secretaria tècnica. La fiscal general, Dolores Delgado, va comunicar aquest nomenament al Consell Fiscal, prèviament publicat al BOE, amb data 4 de març: “És important que es visualitzi aquesta nova etapa de la Fiscalia, amb un nou equip que té darrere un projecte ambiciós, il·lusionant, al servei de la ciutadania i de la institució”, va declarar Delgado.