El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual aprecia desviació de poder en la proposta del fiscal general de l'Estat per promoure a fiscal de Sala l'exministra de Justícia i exfiscal general de l'Estat, Dolores Delgado i ha ordenat que es dugui a terme una nova proposta. El tribunal ha atès, en part, el recurs de l'altre candidat i que va ser tinent fiscal del Tribunal de Comptes, Luis Rueda

Concretament, el "desviament de poder" consisteix en "l'exercici de potestats administratives per a fins diferents dels fixats per l'ordenament jurídic". I és que l'actual fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, és el successor de Dolores Delgado. La sentència del Suprem considera acreditat que la finalitat que buscava García Ortiz era la promoció de Delgado a la màxima categoria de la Carrera Fiscal, tractant d'omplir el que, en opinió del proponent, és una manca de la legislació en vigor. Segons el Suprem, això s'aparta de la finalitat pròpia de la potestat de resoldre convocatòries per a places del Ministeri Fiscal, les vacants del qual han de proveir-se fonamentalment conforme al criteri del mèrit.

"Aconseguir aquest objectiu era, en les seves pròpies paraules, una prioritat. A més, no cal subestimar tota la seqüència: iniciativa de convocatòria de la plaça per la mateixa codemandada quan encara era fiscal general de l'Estat, dimissió poc després d'aquest càrrec per raons de salut, convocatòria de la plaça i presentació de sol·licitud per la senyora Delgado, proposta a favor d'ella per qui va ser el seu estret col·laborador i en aquest moment ja el seu successor; i tot això, per si no fos prou, de manera ràpida i pràcticament sense solució de continuïtat", indica el TS.

Aquesta polèmica data del setembre del 2022, quan el nom de Dolores Delgado va aparèixer en el llistat de candidats a ocupar el lloc de fiscal de la Sala Militar. La majoria del Consell Fiscal va oposar-se al seu nomenament, però el fiscal general, Álvaro García Ortiz, que durant l'etapa de Delgado havia exercit com el seu número 2, va ignorar el criteri del Consell Fiscal i va seguir amb el seu ascens. 

El vot del Consell Fiscal no era vinculant i des de l'entorn de Delgado es van escudar en què altres fiscals generals també havien estat ascendits a la màxima categoria en el primer concurs disponible, però l'esmentat candidat, Luis Rueda, ho va portar al Tribunal Suprem. Segons argumentava en el seu recurs, ell comptava amb un major bagatge en matèria juridicomilitar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!