Malgrat la polèmica, el fiscal general, Álvaro Garcia Ortiz, ha decidit proposar la seva predecessora al càrrec Dolores Delgado per a la nova plaça de fiscal de sala de Memòria Democràtica. Ortiz ha pres aquesta decisió tot i el posicionament en contra de la majoria del Consell Fiscal. El fet que aquest òrgan consultiu de la Fiscalia General estigues en contra no és, a la pràctica, un impediment per Ortiz, que s'ha decantat per proposar l'exministra Delgado. Ara, la proposta del fiscal ha de ser refrendada pel Consell de Ministres

El Consell Fiscal està format per sis membres de l'Associació de Fiscals, majoritària i de caràcter conservador, dos de la Unió Progressista de Fiscals, de caràcter progressista, i un de l'Associació Professional i Independent de Fiscals. Segons informa Europa Press, els sis vocals de l'Associació de Fiscals i el vocal de l'Associació Professional i  Independent de Fiscals Salvador Viada, s'han negat a participar en la votació en senyal de protesta. Segons La Razón, els que s'han posicionat en contra han plantejat els seus dubtes sobre si el nomenament de Delgado podria incórrer en incompatibilitat per la seva relació sentimental amb l'exjutge Baltasar Garzón, qui actualment està al capdavant del despatx d'advocats de la fundació Fibgar, en defensa dels drets humans. 

Contra Delgado competien uns altres tres candidats: Juan Calparsoro Damián, actual fiscal a Gipuzkoa; Luís Ibáñez Cuesta, fiscal especial Antidroga, i Carlos Castresana Fernández, fiscal del Tribunal de Comptes. També Calparsoro s'ha presentat a liderar la Fiscalia contra els delictes d'odi, una plaça a la qual també aspiren els fiscals Antonio Mateos, ara a la Fiscalia de Badajoz; Maria del Pilar Rodríguez, a Madrid; i Miguel Ángel Aguilar, a Barcelona. Tots competien per ocupar aquest càrrec de nova creació, que ha nascut per la nova llei 20/2022, de Memòria Democràtica, l'octubre passat. 

El polèmic ascens de Delgado

El fiscal general de l’Estat ja va concedir a Delgado la categoria de fiscal de Sala de la Fiscalia militar en el Tribunal Suprem, nomenament polèmic, el setembre passat, un mes després que l'exministra va decidir deixar la direcció del Ministeri Públic per motius de salut. 

Malgrat les polèmiques, Delgado s'ha fet  la plaça de fiscal en cap de Sala de la Fiscalia Togada del Tribunal Suprem, considerada la màxima categoria de la carrera fiscal. S'ha hagut d'enfrontar a altres 19 persones que volien la plaça a la Sala Militar: algunes d'elles amb més antiguitat i d'altres amb millor currículum.